Teatrikino näitab "Vabaduse mustreid"

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet ja Toomas Mae.
Reet ja Toomas Mae. Foto: Erakogu

11. ja 12. oktoobril näidatakse Rakvere Teatrikinos Reet ja Toomas Mae filmi "Vabaduse mustrid", režissöörid tulevad 11. oktoobril ka ise publikuga kohtuma.

1944. aastal olid paljud eestlased sunnitud põgenema vene vägede pealetungi eest, kaasas vaid kõige hädapärasemad asjad. Tihti tõuseb eestlaseks olemise küsimus kõige valusamalt esile siis, kui see on ohustatud. Käsitööst võib saada mälu kehastus. Kodust kaugel osutub kangastelgedel lõimitud muster palju rohkemaks kui lihtsalt üks kindakiri. See on nagu salakood, mida vaid sama identiteediga inimesed suudavad lugeda, mõistes läbi selle midagi väga olulist, mis seob inimesi kaugel oleva kodumaaga ja rahvuskaaslastega võõrsil. Selle läbi tekib kogukond, jäädakse püsima.

Poeetiline dokumentaalfilm “Vabaduse mustrid” vaatleb läbi erinevate elusaatuste rahvuslike mustrite elushoidmist Välis-Eestis ning selle seotust eestlaseks olemisega. Filmi keskmes on erakordsed emad ja vanaemad, kes tõid endaga kaasa rikkaliku pärandi ja säilitasid oma identiteeti, valmistades rahvarõivaid, kudumeid, tikandeid ja tekstiile ning õpetades neid oskusi ka oma lastele.

Režissöör James Tusty, kõigile hästi tuntud linateoste "Laulev revolutsioon" (2006) ja "Üheshingamine" (2013) autor, kommenteerib filmi "Vabaduse mustrid" alljärgnevalt: “1944. aastal põgenes 70 000 eestlast oma riigist, kartes surma või vangistust Jossif Stalini režiimi all. Mis nende inimestega juhtus? “Vabaduse mustrid” annab sellele küsimusele mõned vastused. Keskendudes rollile, mida mängisid eesti kultuuri ja pärandi säilitamisel väliseesti naised, kes kandsid edasi ketramis-, kudumis- ja õmblemistraditsioone, näitab film ka põgenike elu peale Eestist lahkumist. Kuigi nad vältisid surma ja/või vangistust GULAGis, sai neile osaks omajagu valu, samas ka kordaminekuid ja rõõme. "Vabaduse mustrid" on hästi jutustatud ja huvitav lugu.” 

Filmi režissöörid ja produtsendid on Toomas Mae ja Reet Mae, operaatorid Philip Kim, Jory Lyons ja Toomas Mae. Filmi on tootnud Mae Productions Inc.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles