Kohalikele omavalitsustele räägitakse ebaseaduslikest ehitistest

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebaseaduslik ehitis, foto on illustreeriv.
Ebaseaduslik ehitis, foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Lääne-Viru Omavalitsuste Liit (VIROL) korraldab 16.oktoobril Rakvere Ametikoolis koolituse kohalike omavalitsuste ametnikele, kus räägitakse ebaseaduslikest ehitistest.

Riigikontroll on 2014. aasta auditis leidnud, et omavalitsustel tuleks muuta senist valdavalt leebet ja passiivset suhtumist ebaseaduslikku ehitamisse ning teha kindlaks, kui palju neid ehitisi on ja kas need on elanikele, aga ka kaaskodanikele ohutud. Vajaduse korral tuleks nõuda ebaseaduslike hoonete lammutamist või seadustada need tagantjärele pärast nõuetele vastavuse tagamist.

Ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse kohaselt kontrollib omavalitsus seni ehitisregistrisse kandmata ehitisi lähtudes ortofotodest. Kontrolli käigus tuleb välja selgitada ehitise ehitamise õiguslik alus, ehitise ehitisealune pind, kasutamise otstarve, ehitamise aeg, vajaduse korral ehitise varasema ümberehitamise, laiendamise või lammutamisega seonduv teave, eluruumide loendusega seonduvad andmed ning muud järelevalvemenetluse läbiviimiseks olulised asjaolud.

VIROL tegevdirektori Sven Hõbemägi sõnul käsitlebki antud koolitus ebaseaduslike ehitiste seadustamist või selle võimalusel lammutamist nii teoreetilisest kui praktilisest vaatenurgast, arvestades uue ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse regulatsiooniga.

Koolitajaks on kauaaegne Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juriidilise osakonna juhataja ja praegune Advokaadibüroo Borenius nõunik Raul Keba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles