Vastamata küsimus: kes kõigutab Kundas jõge?

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetase Kunda jões langeb iga päev mõneks tunniks nii madalale, et Revo Koha pääseb kärestikust kuiva jalaga läbi.
Veetase Kunda jões langeb iga päev mõneks tunniks nii madalale, et Revo Koha pääseb kärestikust kuiva jalaga läbi. Foto: Marianne Loorents

Lontova rahvas Kundas on viis aastat Don Quijote kombel tuuleveskitega võidelnud, kuid seni tulutult. Pisukene lootus, et jää liikuma hakkab, siiski on.

Küsimus on ikka Kunda jões, kust vesi ära kipub kaduma. Ja seda juhtub iga päev – kord on jões vett, siis muutub aga kohisev kärestik õnnetuks nireks.

Jää liikumine on aga enam kui kujund­lik, sest kui suvel või sügisel häirib veetaseme pidev kõikumine ennekõike vee-elustikku, siis käredal talvel põhjustab see üleujutusi.

Tänavu on veetase kõikjal napp ning Lontovas seiklusparki pidava Revo Koha sõnul pole jõgi nii madal olnudki kui eelmisel kolmapäeval-neljapäeval ning sel teisipäeval.

“Vahel on vett vähem, vahel rohkem, aga kõigub veetase iga päev,” lausus Koha. Tavaliselt on madalvesi korra päevas, üleeile kukkus aga veetase koguni kahel korral.

“Mida me siin lifte ehitame ja kalu kaitseme, kui jões vett lihtsalt pole,” pahandas Koha.

Eelmisel nädalal käis Kundas olukorraga tutvumas ka keskkonnainspektsioon.

Inspektsiooni pressinõunik Leili Tuul vahendas, et inspektori sõnul tuvastati 8. oktoobril kontrolli käigus, et veevool vähenes silmaga nähtavalt alates silla all olevast IMG Energy paisust, Estonian Celli paisust alates vähenes veevool veel ja Lontova silla juures oli veevool veelgi vähenenud.

“Selle põhjal on alust arvata, et tegemist on umbes kilomeetripikkusele jõelõigule rajatud paisude ja veevõtukohtade koosmõjuga,” teatas Tuul.

Lontova rahvas on aga arvamusel, et kõige kurja juur on Estonian Cell, sest veetaseme kõikumiste algus langeb enam-vähem ühte aega Estonian Celli paisu (ja veevõtukoha) rajamisega.

“Keskkonnainspektorid käivad ja uurivad, aga kuhugi ei jõuta,” pahandas Koha. Tema arvates on keskkonnamõjude hindamisel ilmselt “pisut” puusse pandud.

Päris paigal Leili Tuule kinnitusel asi ei ole, sest keskkonnainspektsioon on ühe ettevõtte suhtes seoses veekasutusloa nõuete rikkumisega väärteomenetlust alustanud. Milline ettevõte kõne all on, jääb esialgu saladuseks.

Samas nentis Tuul, et probleemi see paraku ei lahenda. Keskkonnaameti Viru regiooni keskkonnakasutuse juhtivspetsialisti Emma Krikova sõnul on selleks, et leida seoseid Kunda jõega seotud tegevuse ja jõe veetaseme kõikumise vahel, vaja läbi viia vastavad uuringud, mille tulemuste põhjal saaks hinnata, kas Kunda jõe praegune veetase on seotud aktsiaseltsi Estonian Cell veevõtuga või mitte.

Lontova rahvas on aga jätkuvalt mures, sest kui talv peaks tulema pakaseline, hakkab jõgi veetaseme pideva kõikumise tõttu kiiresti põhjast jäätuma ning nii on üleujutused kiired tulema.

“Ja kui jama on käes, ütleb päästeamet, et see on teie probleem ja midagi erakorralist üleujutuses ei ole,” kõneles oma ja ka naabrite vara pärast muretsev Revo Koha.

“Nagu peaga jookseme vastu seina, ja nii juba aastaid,” lausus ta.

Seoses IMG Energy OÜ vee erikasutusloa kehtivuse lõppemisega 31. detsembril on algatatud keskkonnamõju hindamise (KMH) protsess ettevõtte poolt taotletavale jätkutegevusele. “KMH käsitleb ka IMG Energy OÜ hüdroturbiinide parima võimaliku tehnika nõuetele vastamist, samuti hinnatakse, kas kasutatav tehnoloogia võib põhjustada jõevee vooluhulga kõikumisi,” selgitas Emma Krikova.

Lisaks on IMG Energy OÜ taotletava jätkutegevuse jaoks tehtava KMHga ette nähtud ka Kunda jõge puudutavate erinevate tegevuste koosmõjude analüüs. “See peaks aitama tuvastada võimalikke kitsaskohti,” lausus Krikova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles