Nõustamiskabinet aitab loobuda suitsetamisest

Anu Viita-Neuhaus
, toimetaja, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamisest loobumiseks saab pöörduda nõustamisele. Foto on illustratiivne.
Suitsetamisest loobumiseks saab pöörduda nõustamisele. Foto on illustratiivne. Foto: Internet

Küsitluste järgi tahaks tervelt 86% igapäevasuitsetajatest tubakast loobuda. Kuid nagu paljud suitsetajad on kogenud, ei ole iseseisvalt sõltuvusest vabanemine sugugi lihtne. Tubakast loobumiseks pakutakse ka Lääne- Virumaal professionaalset tasuta nõustamisteenust.

Tervise Arengu Instituudi tubakavaldkonna eksperdi Tiiu Härmi sõnul on tubakast loobumiseks efektiivseim vahend kombineerida loobumise nõustamine ja nikotiinsõltuvuse ravi.

Tubakast loobumine on võrdlemisi pikk protsess – mittesuitsetajaks saab inimene siis, kui esimesest tubakavabast päevast on möödunud 12 kuud. Tubakaeksperdi ja tubakast loobumise nõustaja Tiiu Härmi sõnul on seda protsessi kergem läbida siis, kui suitsetaja saab nõu ja järjepidevat tuge selleks koolitatud nõustajalt. „Kogemus on näidanud, et nõustaja abil võib tubakast loobumise võimalus olla koguni mitmeid kordi suurem, kui üksi loobumist katsetades,“ rääkis Härm. 

Eestis on tänaseks 19 nõustamiskabinetti, kus töötavad arstid, õed või ämmaemandad, kes on saanud vastava ettevalmistuse ning oskavad anda juba läbiproovitud ja seetõttu toimivaid juhiseid tubakast loobumiseks. Nõustamiskabinetid asuvad 12 maakonnas: Tallinnas, Tartus, Pärnus, mitmel pool Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal, Järvamaal, Viljandimaal, Raplamaal,  Läänemaal, Põlvamaal, Võrumaal ja Hiiumaal.

Härmi sõnul on nende kabinettide eesmärk aidata sõltlastel vabaneda suitsetamisharjumusest ja piirata tubakatarbimist. „Suitsetamine on sõltuvushaigus ja sellest vabanemiseks on vaja professionaalset abi. Nõustaja abiga selgitatakse välja, mis on suitsetaja jaoks olulisemad põhjused tubakast loobumiseks ning vajadusel leitakse ka sobivad abivahendid, mis aitavad loobumisele veelgi kaasa,“ lausus Härm.

Kogu nõustamise protsess koosneb kokku 5-6 seansist 12 kuu jooksul. Esmakordne nõustamine toimub nõustaja kabinetis silmast-silma ning kestab 45-60 minutit. „Esimesel nõustamisel pannakse üheskoos paika personaalne loobumisplaan ja kui nikotiinisõltuvus on suurem, siis ka raviplaan. Samuti lepitakse kokku tähtaeg, mil suitsetaja alustab loobumist,“ ütles Härm. 

Järgmised konsultatsioonid on 15 minutit pikad ning võivad toimuda ka telefoni või e-maili teel; need on mõeldud loobuja edusammude või tagasilanguse hindamiseks ja vajadusel plaani muutmiseks. „Loobumisel võib tekkida tagasilööke. Kui esimesel katsel loobumine ei õnnestu, siis arutatakse läbi vead, mida järgmisel katsel vältida. Oluline on, et loobuja ei annaks alla, usuks endasse ning jääks loobumisotsuses kindlaks,“ rõhutas  Härm.

Tugeva või mõõduka sõltuvuse korral on soovitatav läbida ka nikotiinasendusravi. Eestis kasutatakse kõige enam suitsetamisest loobumise abivahenditena nikotiiniplaastreid ja nikotiininätse. Asendusravimeid saab küll apteegi käsimüügist, kuid kõige tulemuslikum on panna raviplaan paika koos asjatundliku nõustajaga, kelleks võib olla ka perearst või õde.  „Igal abivahendil on omad eelised. Asjatundlik nõustaja oskab hinnata, milline abivahend on antud loobujale kõige õigem lähtuvalt tema sõltuvustasemest ja muudest aspektidest,“ lisas Härm.

„Nikotiiniplaastreid on kahte sorti – päevaplaastrid, mille toimeaeg on 16 tundi ning ööpäevaplaastrid, mille toime kestab 24 tundi. Päevaplaaster toimib ärkveloleku ajal ning uinumist ei sega, kuid hommikuks on nikotiini konsentratsioon veres nullilähedane, mistõttu on soovitav kombineerida neid nikotiininätsuga. Ööpäevaplaaster toimib kogu ööpäeva, kuid võib kaasa tuua uinumisraskused ja värvikad unenäod,“ selgitas Härm.

Härm rõhutas, et abivahendeid tuleks kasutada ainult võõrutusperioodi jooksul ning ka neist tuleb loobuda, sest nende jätkuv kasutamine võib nikotiinisõltuvust alal hoida. „Abivahendite eesmärk on leevendada võimalikke võõrutusnähtusid ja harjutada keha järjest madalama nikotiinitasemega. Aktiivne tubakast võõrutamise periood kestab 8-10 nädalat, seejärel tuleb nikotiinasendusravi lõpetada. Tubakast loobumisel kasutatakse ka tablettravi, kuid selle vajaduse määrab arst,“ õpetas Härm.

Härm soovitab loobumisotsuse korral kindlasti pöörduda lähimasse nõustamiskabinetti. „Eestis on nõustamine tasuta ega nõua ka saatekirja. Vajalik on vaid leida endale lähim nõustamiskabinett ja end eelnevalt registreerida,“ rääkis Härm. Nõustamiskabinettidesse on oodatud kõik tubaka- ja e-sigareti tarvitajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles