Juhtkiri: Liigsed pitsid vähenevad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Telereklaamid, kus ilusad inimesed naudivad mõnda promilliga jooki ja on üdini õnnelikud, on Eestis peagi ajalooks saamas, sest riigil on plaan karmistada alkoholireklaami reegleid.

Uurimused kinnitavad, et mida rohkem alaealised alkoholi mõnusa eluga seostavaid reklaame näevad, seda suurem on tõenäosus, et nad hakkavad alkoholi tarvitama.

Reklaam on vaid üks valdkond, millega sotsiaalministeerium plaanib alkoholi liigtarbimist Eestis piirata. Kui Eesti tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koda on selliseid samme tunnustamas, siis Eesti Toiduliidu juhi Sirje Potisepa arvamuse kohaselt asub sotsiaalministeerium “kirvega laastama Eesti toidutootjate konkurentsi”. Potisepp leiab, et kui reklaami-, turundus- ja müügipiirangud ei ole tõenduspõhised, ei tohiks neid rakendada, sest need teevad mõttetuks kodumaise joogitööstuse töökohtade ja tootmise ülalpidamise Eestis.

Kahtlemata on alkoholi liigtarbimine Eestis probleemiks. Naljalt ei ole alkoholita ühtki pidulikku sündmust, olgu pereringis või mõnel suuremal üritusel. Väärikas veinikultuur on meie laiuskraadil võõras – enamasti ei osata meil nautida sõõmu jumalate jooki hea toidu kõrvale, vaid pideva kaamose käes kannatades juuakse alkoholi, nagu jõutakse. Joovad mehed, joovad naised, joovad lapseohtu noored. Alkoholiga liialdajal on abi saada keeruline ning oma eluviisiga mõjutab ta otseselt oma lähedasi, aga ka kogukonda ja ühiskonda laiemalt.

Riik on püüdnud liigtarbimist piirata küll ostuaegade lühendamisega, küll alaealistelt dokumendi nõudmisega, kuid suuri võite pole saavutatud. Nüüd on plaan 15 aastaga vähendada alkoholitarbimist poole võrra. Selleks on esialgu kavas piirata alkoholimüüki: alates 1. jaanuarist 2017 peab alkohol olema poes muust kaubast eraldi riiulitel ning aasta hiljem tuleb suuremates toidupoodides alkoholi jaoks rajada eraldi läbipaistmatute seintega osakonnad, väiksemates poodides tohib alkoholi müüa vaid letist. Loodetakse, et sellel on mõju alaealistele, kel on psühholoogiliselt keerulisem minna poemüüja käest pudelit küsima. Ka ei saa plaani  järgi peagi enam osta alkoholi tanklate juures asuvatest poodidest ja omavalitsused saavad tagasi õiguse kehtestada lisapiirangud alkoholi müüvatele söögikohtadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles