Rakvere muusik liitus Soome kultusbändiga Dingo

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kultusansambli Dingo uus löökpillimängija on Rakvere mees Vallo Vildak.
Soome kultusansambli Dingo uus löökpillimängija on Rakvere mees Vallo Vildak. Foto: Erakogu

Tuntud Rakvere muusik ja muusikakooli Rajaots trummiõpetaja Vallo Vildak liitus Soome kultusansambliga Dingo, esimene kontsert ootab meest ees juba selle kuu eelviimasel päeval.

“Praegu teeme intensiivselt proovi ja õpime lugusid,” ütles Vallo Vildak ja lisas, et tegelikult uuenes sel sügisel kogu ansambli koosseis. Algupärasest Dingost on alles vaid ansambli karismaatiline laulja Neumann.

Vallo Vildaku kutsus Dingosse kitarrist Rein T Rebane, Eestist on ka bassimängija Taago Daniel.

Eile tegi uuenenud Dingo Tallinnas üheskoos esimese proovi, Soomest olid kohale sõitnud ka Neumann ning ansambli uus klahvpillimängija.

“13-14 lugu on vaja selgeks õppida, sellega saab asja käima,” rääkis Vallo Vildak. “Võtan asja rahulikult, eks ole näha, mis saama hakkab.”

Vallo Vildak on mänginud löökpille mitmes ansamblis, neist tuntuim on kunagi ka Tanel Padari bändiks olnud Speed Free. Rakvere Linnaorkestris puhub ta hoopis tuubat. Aga trummi mängib ka.

Dingo on loodud aastal 1982. Ansambel salvestas oma esimese albumi “Nimeni on Dingo” ja alles seejärel hakkas andma ka kontserte. Album müüs hämmastavalt hästi.

1984. aasta lõpus ilmus Dingol singel “Autiotalo”, mis tõusis välgukiirusel mängitaivamaks looks kõigis Soome raadiojaamades.

“Eks “Autiotalo” oli kuuldud ja tuttavaim lugu, aga üldiselt oli ikka nii, et nimi oli tuttavam kui sisu selle taga,” rääkis Vildak Dingost.

Bänd nautis pärast “Autiotalo” ilmumist sõnulseletamatut kuulsust. Dingo ei olnudki enam pelgalt tiinekate lemmik, seda kuulasid ka teismeliste vanavanemad, emadest-isadest rääkimata.

Aastaks 1985 oli Dingo albumi “Kerjäläisten valtakunta” eest välja teeninud teemantalbumi tiitli, mis tähendas tollal, et seda oli müüdud üle 50 000 eksemplari. See album jäi Soomes number üheks neljaks kuuks ja seda müüdi lõpuks üle 190 000. Edetabelitesse jõudsid kõik albumi lood.

Dingo ei olnud pelgalt bänd, vaid temast sai ka bränd. Noored võtsid eeskuju kollektiivi liikmete riietumisstiilist, soengutest. Muusikud olid teleprogrammide põhimagnetiks ja iganädalased ajakirjade kaanestaarid.

1986. aastal läks Dingo laiali, kuid tuli 1993 uuesti aastaks kokku. Kolmandat korda ilmus Dingo Soomes avalikkuse ette 1998. aastal, kuid 2002 mindi taas laiali. Kaks aastat hiljem oli Dingo neljas tulemine, sedakorda uue koosseisuga. 2014. aasta sügisel vahetus bändi koosseis jälle täielikult nagu tänavugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles