Ööbik paugub nüüd õigel poolel

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööbik sai endale Priit Verlini (vasakul) juhtimise all taas õiged värvid üll ehk kahur võõbati Rootsi kuninga armeele kohaselt sinikollaseks.
Ööbik sai endale Priit Verlini (vasakul) juhtimise all taas õiged värvid üll ehk kahur võõbati Rootsi kuninga armeele kohaselt sinikollaseks. Foto: Agnes Aus

Rakvere linnuses aastaid paugutanud rootsiaegse suurtüki koopia läbis äsja uuenduskuuri ning sai selga ka õiged värvid.

Suurtüki vuntsimise töid juhtinud Priit Verlin rääkis, et 17 aastat tagasi naturaalse tamme värvides valminud paugutaja võõbati vahepeal hoolduse käigus küll üle, kuid kogemata kombel Peeter I tsaariarmee värvidesse ehk punakollaseks. Nüüd on see jälle “õigel poolel” tagasi ja kenasti sinikollane nagu Rootsi kuninga armeele kohane.

Äsjase renoveerimise käigus tegi Vana-Antsla meister Martin Geier suurtükile uued rattad ning uuendas lafetti. Kadrina külje all Pomemetis remonditi kapitaalselt ka toru, et see kõikidele külalistele meeldiv turismiatraktsioon ikka täiesti ohutu ja kindel oleks. “Toru kaliibrit vähendati, pauk tuleb sama vali, aga nüüd on kõik veel turvalisem,” selgitas Verlin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles