Põhjas-pihtas: vaatamise parem pool

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“RT vestleb” seekordse lavastuse “Põhjas” ringis arutlesid kriitika üle Erni Kask, Jussi Sorjanen ja Juhan Kivirähk.
“RT vestleb” seekordse lavastuse “Põhjas” ringis arutlesid kriitika üle Erni Kask, Jussi Sorjanen ja Juhan Kivirähk. Foto: Rakvere Teater

“Tervist kõigile,” purssis neljapäeva õhtul ürituse “RT vestleb”avasõnad lavastaja Jussi Sorjanen. “Kiitos,” lõpetas tunnustavalt rohkem kui tund hiljem sotsioloog Juhan Kivirähk ürituse. Kakskeelse jutuajamise, mis võttis vaagida lavastuse “Põhjas” alusel kriitiku rolli lavastustes ja kultuuriruumides.

Teist korda toimuvale üritusele oli tulnud märkimisväärne hulk publikut. Mõeldi küll intensiivselt kaasa, kuid rääkimisruum jäeti enamjaolt väljakuulutatud arvajatele. Teatritüki “Põhjas” lavastaja Jussi Sorjanen on noor mees, kes suundub kohe põhjanaabrite väikesest provintsiteatrist pealinna kultuurikantsi. Tegija, kes on loonud midagi märkimisväärset. Suunanud sisemise laeva karile, teinud vastikult ebameeldivaks iseendale otsavaatamise. Mäletamise ja meenutamise. Teadmise, et enamik meist on seda kõike ise läbi elanud. Tundnud. Olnud pelgupaigas, kuid tegelikult ennasthävitavas lõksus. Seilanud ja püüdnud põgeneda. P-õ-h-j-a-s(t).

Ja see kõik mõjub. Kellele kuidas. Kui tühjad pudelid on ammu taevast alla lennanud ja uue aasta rõõmus pidumöll pöördub mõtisklevaks reaalsuseks, pageb jooksusammul üks vaataja saalist. Oli võimalus minna ... Oli siin tema jaoks piir, peeglissevaat või hoopis lavastuse kriitika?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles