Töötajate palkamist takistab oskustega tööjõu nappus

, Eesti Panga ökonomist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Malk.
Liina Malk. Foto: Internet

Möödunud aasta kevadel küsitles keskpank koostöös TNS Emoriga Eesti Panga tellimusel Eesti tööandjaid palga- ja hinnakujunduse kohta. Ühe asjana uuriti, mis on oluliseks takistuseks tähtajatu lepinguga töötaja palkamisel. Vastanutest 90% pidas oluliseks takistuseks vajalike oskustega tööjõu nappust.

Ootuspäraselt pidasid ettevõtjad oluliseks takistuseks ka kõrgeid tööjõukulusid: enam kui 80% märkis olulise takistusena kõrgeid palkasid ja kõrgeid tööjõumakse. Enam kui poolte tööandjate arvates on töötajate palkamisel oluline takistus ka ebakindlus majandusolukorra suhtes.

Uuringu põhjal võib anda positiivse hinnangu Eesti tööturu institutsionaalse raamistiku kohta. Nimelt pidas vaid 36% tööandjatest vallandamis- ja värbamiskulusid oluliseks takistuseks töötajate värbamisel. Enamiku Eesti tööandjate arvates on seega Eestis töösuhteid reguleeriv õigusraamistik üpriski paindlik ega takista tööjõu kohandamist vastavalt vajadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles