Eesti animafilmi tulevikulootused tulevad PPAFFilt

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PPAFF 2015 tunnustusüritusele olid palutud kõik konkursil osalenud noored animaatorid.
PPAFF 2015 tunnustusüritusele olid palutud kõik konkursil osalenud noored animaatorid. Foto: Maarja Vaikmaa

Eile autasustati Tapa kultuurikojas filmiklassiku Priit Pärna animafilmifestivali galal parimaid noori animaatoreid. Koolilaste ja -noorte konkursi Grand Prix’ läks teist aastat järjest Albu põhikooli noortele. "Ettevalmistatuse, suure töö ja läbimõelduse eest," ütles koolitaja ja žüriiliige Sondra Lampmann.

PPAFFi peakorraldaja Indrek Jurtšenko rääkis, et väikelinnas on animatsiooni pakkuda keeruline, aga õnneks aasta-aastalt kasvab noorte teadlikkus ja huvi klassikalise animeerimise vastu. “See on loomulik, kui sul on paadis selline meister nagu Priit Pärn,” sõnas Jurtšenko.

Päevakangelast ise tunnustusüritusel kohal ei viibinud. Küll aga edastas animaator sooja videotervituse, kus tänas kõiki, kes on festivali ellu kutsumisele kaasa aidanud. Eraldi märkis Priit Pärn ära Sabrina Karajeva Tapa gümnaasiumi 4. B klassist, kes on igal aastal festivalist osa võtnud ja iga kord ka tunnustuse pälvinud. "Tema on Eesti animafilmi tulevik," ütles Pärn videos.

Auhindu jagati kahes kategoorias. Koolilaste ja -noorte konkursile esitati 32 tööd, militaaranimatsiooni konkursile esitati neli tööd. Animatsioonid valmisid töötubades Nukufilmi Lastestuudio koolitajate Sondra Lampmanni ja Erik Alunurme juhtimisel.

PPAFFi animatsioonitöötubades osales kokku 88 koolilast ning 25 ajateenijat. Tapa Gümnaasiumis toimunud töötubades proovisid koolilapsed kätt joonis- ja lamenukkfilmi, kollaaži ning tahvli- ja puruanimatsiooni loomisel. 1. jalaväebrigaadi ajateenijad lennutasid militaristlikku fantaasiat lamenukkfilmides.

Konkursitöid hindas seitsmeliikmeline žürii, kuhu kuulusid animafilmirežissöörid Priit Pärn, Olga Pärn ja Rao Heidmets, koolitajad Sondra Lampmann ja Erik Alunurm, Tapa sõjaväeosa 1. jalaväebrigaadi sotsiaaltöötaja Merje Noormaa ning PPAFFi peakorraldaja Indrek Jurtšenko.

Peakorraldaja sõnutsi on numbreid veel veidi vara kokku lüüa, aga võib kindel olla, et festivaliprogramm jõudis tänavu vähemalt 11 000 silmapaari ette. “See number ei ole veel lõplik, sest näiteks Kihnu raamatukogus ja mõnes muus kohas alles hakatakse animatsioone näitama,” rääkis Jurtšenko.

PPAFFi galal anti välja järgmised animatsioonikonkursside preemiad:

Koolilaste ja -noorte animatsioonikonkurss (kokku 32 tööd)

• Grand Prix animatsiooni “Soki seiklused” eest — Anna Maria Praks, Karmen Tihane, Kaarin Rannu ja Grete Roos (Albu põhikool)

• Tapa linna auhind animatsiooni "Põrnika sõit Maximasse XX" eest — Sabrina Karajev, Ville Morgen Fohs, Reno Panov, Keimo Jürnas (Tapa gümnaasium);

• Valgejõe auhind animatsiooni "Karu õudusunenägu" eest — Maria Mirabel Tänover (Tallinna 32. keskkool)

• Männikumäe auhind animatsiooni "Suur seen ja tugev sipelgas" eest — Laura ja Jenni Vorontsov (Tapa gümnaasium)

• Ökoturismi arendamise auhind animatsiooni "Kuldnoka reis Aafrikasse" eest — Laura Jürjo, Kairi Lesnõh (Tapa gümnaasium)

• Žürii eriauhind animatsiooni "Pulgakomm" eest — Laura Britt Elbrecht, Laura Himma, Stellah Saar, Marleen Vaigurand (Tapa gümnaasium)

• Žürii eriauhind animatsiooni "Maakera unenägu" eest — Alexander Reinola, Andreas Schasmin, Kaspar Randmets, Kristelle Reiser, Meriliis Kahju (Tallinna 32. keskkool)

• Tapa vallavalitsuse eripreemia animatsiooni parima helindamise eest — Randmar Tuulemäe

Militaaranimatsiooni konkurss (kokku 4 tööd)

• Grand Prix animatsiooni “Tossike” eest — SVTP ehk suurtükiväepataljon (Karel Kasar, Ahto Seli, Reio Meiusi, Madis Suuroja, Kewin Mataloja, Kristo Laineste)

• Žürii eriauhind animatsiooni “Sõduripalk” eest — PIP ehk pioneeripataljon (Madis Altermann, Tanel Raba, Jaak Erik Laja, Ivo Orav, Kristjan Rebane, Janno Riispapp)

Priit Pärna Animafilmifestival sai alguse 2012. aastal Tapal ning kutsuti ellu rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti animafilmirežissööri Priit Pärna auks. Tänavu toimus PPAFF neljandat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles