Rakvere Teatrikinos vaetakse filmiga filosoofiat

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Puhta mõtte ruum".
Kaader filmist "Puhta mõtte ruum". Foto: www.kultuur.info

Pühapäeval 8. novembril linastub Rakvere Teatrikinos Virumaalt pärit filmi- ja teatrimehe Puu Estonia dokumentaalfilm “Puhta mõtte ruum”. See on film olemisest, aja kasutusest ja inimese valikutest läbi filosoofia.

Jan on tõmbunud tavapärase maailma eest peitu Virumaa metsa. Elades seal suhteliselt eraklikku elu, on ta vabastanud ennast igasugusest välisest sõltuvusest, suhtleb vähestega ja harva. Päevi saadab ta seal mööda mõeldes, aga tegeleb sellega pühendunult ning intensiivselt.

Jan Jõemets on Eesti uue põlvkonna üks kõige omanäolisemaid mõtlejaid. 90-ndatel aastatel kujunes temast Eesti Humanitaarinstituudis kultuslektor, samas ta ise ei ole tänaseni ülikooli lõpetanud... 1500-leheküljeline bakalaurusetöö seisab tal tänini riiulis. Ometi otsustab Jan viimast korda ülikooli minna, et kordki see lõpetada. Temale oponeerib sellel teel tema kunagine hea sõber, Eesti ainus filosoofia doktor, erakordne väemõtleja Margus Ott, üliproduktiivne tõlkija, lektor, lääne ja ida filosoofiate ühendaja, Aasia mõttelaadi teoreetik ja praktik ning kolme lapse isa.

Kunstnikunime Puu Estonia taha on varjunud seni ehk rohkem monoteatri Uus Vana Teater näitleja ja lavastajana ning häälekoolitajana tuntud Vahur-Paul Põldma, kellel on varasemalt lisaks käesolevale filmile valminud Eesti lugude sarjas dokumentaalfilm “Piimariik”. Stuudio Rühm Pluss Null on varem tootnud üle 40-ne dokumentaalfilmi mille seas “Kuidas ma Aafrikat päästsin”, “Veregrupp”, “Hing”, “Et meeldiks kõigile”, “Kihnu pulm”, “Päkapikudisko” jpt.

Seekordne linastus Rakvere Teatrikinos saab olema erakordne, kuna filmi linastusele tuleb kohale lisaks režissöörile ning tema kunagistele klassikaaslastele lõpuks loodetavasti ka filmi peategelane Jan. Seeläbi tõotab nimetatud linastusest kujuneda avalik klassikokkutulek. Pärast seanssi toimub autori kohtumine publikuga.

Film "Puhta mõtte ruum" linastub 8. novembril kell 16.00 Rakvere Teatrikinos.

Filmi “Puhta mõtte ruum” stsenaristid on Puu ja Maa Estonia, režissöör Puu Estonia, operaatorid Liis Lepik ja Erik Norkroos, monteerija Kersti Miilen, produtsent Erik Norkroos, muusikalise kujunduse filmile on loonud Märt-Matis Lill. Tootjaks on Rühm Pluss Null. Filmi tootmist on toetanud Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital. Film esilinastus 6. juunil Pärnu Filmifestivalil ning võistles septembris Vilniuse Dokumentaalfilmide Festivalil Balti riikide võistlusprogrammis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles