Teet Soorm kommenteerib sealihakonservide hanget

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HKScani töötajad.
HKScani töötajad. Foto: Tairo Lutter / Postimees

HKScan Estonia on läbi tütarettevõtte AS Rakvere Farmid Eesti ülekaalukalt suurim seakasvataja, tootes 40% Eesti sigadest. Rakvere lihakombinaadi tapamajas tapetakse aastas ligikaudu 260 000 AS Rakvere Farmid pärit nuumsiga. Tänase 3. tsooni piirangu alla on sattunud hetkel 30% AS Rakvere Farmid süsteemi kuuluvatest farmidest. Rakvere lihakombinaadi tapamajas tapame iganädalaselt reedeti enda 3. tsooni farmidest pärit 1500-1600 nuumsiga ning selle liha pakkumisega osalesimegi konservihankes. 

Meie pakkumine konservide tooraine tarneks oli parim ja vastas kõigile tingimustele – 3. tsoonist pärit sigade liha koos pakutud hinnaga kindlale kogusele ja ajaks. HKScan Estonia seisukoht on endiselt, et ”konservimeede” ei ole hea meede toetamaks 3. tsooni seakasvatuse säilimist. Lisaks väikesele mastaabile, on põhiliseks puuduseks meetme kaudne iseloom ja asjaolu, et ta annab eelise vertikaalselt lihalõikusest-seakasvatuseni integreeritud ettevõtetele. Maaeluministri Urmas Kruuse poolt on alusetu ja veider kritiseerida HKScan Estoniat ajakirjanduses pakkumisvooru võitmise eest, sest meie loomulik huvi on seda raskesti realiseeritavat 3. tsoonist pärit liha müüa – selleks ju konkurss tehtigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles