Kütid soovivad jahirelval summuti kasutamise lubamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahimehed.
Jahimehed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Jahimeeste Selts (EJS) soovib jahirelvadel summutite kasutamise lubamist, sest see võimaldab täpsemalt tulistada ning säästab kõrvakuulmist.

EJS-i tegevjuht Tõnis Korts kinnitas BNS-ile, et EJS toetab summutite kasutamise seadustamist igasugusel jahil ning tegemist pole vaid praegu leviva sigade Aafrika katku efektiivseks tõrjumiseks jahimeestele lisavõimaluste taotlemisega.

Euroopa Liidu tööohutuse eeskirjade järgi on inimese kõrvakuulmisele ohtlik üle 137 detsibelli ulatuv müratase. Tavalise jahil kasutatava kaliibriga padrun annab aga müra tasemeks 161 detsibelli ja magnumkaliibrid rohkemgi. Kortsu sõnul säästaks summuti kasutamine laskja, jahikaaslaste ja -koerte kõrvakuulmist. Samuti väheneks jahiterritooriumil elavate inimeste häirimine.

EJS-i tegevjuhi sõnul vähendab summuti kasutamine ka relva tagasilööki ja tänu sellele on võimalik sooritada täpsem lask, mis omakorda võimaldab pidada kinni jahieetikast ja loomakaitsest, sest mida täpsem on lask, seda rutem uluk hukkub.

Kortsu sõnul ei vasta tõele väide, mille kohaselt pole summutiga relvast tulistades lasku kuulda. Tema sõnul viivad jahirelvadele toodetava summutid müra alla 137 kuni 126 detsibellini ja see on selgelt kuulda. Lasu heli peaaegu nulli viivat spetsmoona jahipidamisel ei kasutata.

Praegu tohib jahil summutit kasutada Lätis, Soomes, Rootsis ja Norras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles