Märk “Welcome to Estonia” vajab refresh’i asemel restart’i

Einar Vallbaum
, riigikogu liige, riigikogu maaelu­komisjoni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum
Einar Vallbaum Foto: Erakogu

Iga kord, kui mainitakse tunnusmärki “Welcome to Estonia”, tekib vaimusilmas pilt jala külge aheldatud plekkämbritest, mis hoogsalt kolisevad ning kõva ja tühja plärinat tekitavad. Kui palju ei oleks ka proovitud, kui palju investeeritud ning ikka ja jälle katsetatud, mitte kuidagi ei ole märk hakanud tööle ega elama.

Hambus on olnud 13 miljonit krooni mahavisatud raha, märgi visuaalne identiteet, märgi kunagine eestvedaja Evelin Ilves ja kõik muu, mis sellega seotud tegevuste käigus raha neelab. Väidetavalt on taas plaanis värskenduskuur: kulutada kuni 200 000 eurot Eesti 100. sünnipäeva raames selleks, et leida lugu, mis kõnetaks kõiki eestlasi ja oleks samal ajal ka usutav. Tundub sama tühi kui peaministri “suure narratiivi” otsimine. Kui sisu ei ole, pole ka värskenduskuurist tolku. Tuleb teha täielik restart.

Tuleks alustada sisust ja seejärel liikuda visuaalse identiteedi loomise juurde. Mitte vastupidi. Ja see sisu on meil täitsa olemas. Need on meie metsad, sood ja rabad, värske õhk ja puhas loodus, üha enam populaarsust koguv mahetalutoodang ja järjest lisanduvad uued ning omanäolised ökotooted. Need märksõnad on mõne kuu eest kokku võtnud Arengu­idee konkursi võitja Siim Kabrits, nimetades kontseptsiooni Organic Estoniaks. Selle idee järgi saaks Eestist maailma esimene maheriik, kus pindalast üle poole on maheregistris. See on piisavalt eristuv argument teiste innovaatiliste, positiivselt üllatavate, infotehnoloogiliselt edasipüüdlike ja muidu tublide riikide kõrval. Faktid on alati tugevamad kui hoiakud. Seega on igati mõistlik Kabritsa idee: võtta suurem osa Eesti metsa maheregistris arvele, kuna Eesti metsi tavapäraselt ei väetata ega pritsita, see aga loob olulise eelise ja kuvandi teiste riikide kõrval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles