Juhtkiri: hullude asjade linn

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel aastal sai Rakvere oma jõulupuuga üle ilma kuulsaks. Sestap on alust arvata, et tänavugi kiigatakse ka kaugemalt, mida kreisilinnas sel aastal välja mõeldakse.

Küllap olekski tavalise kuuse püstitamine kunagisele turuplatsile paljudele pettumuseks, sest oodatakse midagi uut.

Mitu aastat on ju irriteeritud ning eriskummaliste ideedega välja tuldud.

Samas võiks traditsiooniline kuusk põlevate jõulutuledega kuusekummardajatele linnas kusagil olla. Näiteks raudteejaama juures.

Väga mõistlik ja otstarbekas elusa puu mahasaagimine mõnenädalase jõulumeeleolu nimel muidugi pole. Aga kui palju me elus ikka otstarbekaid asju teeme. Ning küllap neid kuuski leidub, mis niikuinii mahasaagimist ­ootavad-vajavad.

Mäng on üks tore asi ja installatsioon samuti. Aga paljudel hakkab kindlasti kurb, et jõulude ajal ei kaunista Keskväljakut päris kuusk. Mingid traditsioonid võiks jääda, vähemalt tunnevad sellest päris kuusest rõõmu lapsed, kelle silmi aknaraamid ilmselt särama ei pane.

Eestlane ei taha mardipäeva asemel halloween’i ja jõuluks tahab ta päris kuuske. Selles on mingit lapselikku rõõmu ja unistuste poole püüdlemist.

Palju klaaspinda lausa ahvatleb pimedal ajal kurikaelu endaga jõudu katsuma. Või mis sa ikka katsud – arvata võib, kes peale jääb. Nii et selles suhtes tekitab tänavune “kuuseplaan” küll kahtlusi.

Turvakaamerate võimekus on ju niikuinii selline, nagu see on.

Aga ette ei taha midagi ära sõnuda. Kui hästi läheb, võib juhtuda, et mõni inimene tuleb detsembris spetsiaalselt selleks Rakveresse, et siinset imelikku jõulupuud oma silmaga takseerida. Mullu näiteks põikas president korraks Rakverest läbi, et kuuseinstallatsiooni kaeda.

Peame lihtsalt arvestama-leppima sellega, et tegu on Rakverega, linnaga, mis ongi kreisi. Natuke omadega sassis. Kus mõeldakse ja tehakse hulle asju, millest mõni õnnestub ja mõni läheb aia taha. Ja mõni saab isegi üle maailma kuulsaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles