Rakverest pärit laulja ja viiuldaja Maarja Nuut esineb Euroopa suurimal ja olulisimal uue muusika festivalil

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusik Maarja Nuut esineb Euroopa suurimal ja olulisimal uue muusika festivalil.
Muusik Maarja Nuut esineb Euroopa suurimal ja olulisimal uue muusika festivalil. Foto: Erik Prozes

Rakverest pärit laulja ja viiuldaja Maarja Nuut sõidab koos Eesti artistide Ingrid Lukase ja Trad.Attackiga jaanuarikuus Hollandi festivalile Eurosonic Noorderslag. Festivali keskmes on tänavu Kesk- ja Ida-Euroopa riikide muusika. Music Estonia eestvedamisel plaanivad üritust külastada ka Eesti muusikatööstuse esindajad.

Hollandis Groeningeni linnas 1996. aastal alguse saanud Eurosonic Noorderslag toimub tuleval aastal 13.-17. jaanuarini. Vana Maailma muusikaelu keskpunktiks ja noorte muusikute tõhusaks hooandjaks kujunenud suursündmusel esineb traditsiooniliselt üle 300 artisti kogu Euroopast ning sealt on tuule tiibadesse saanud teiste seas ka Ewert and the Two Dragons. Igal aastal on festivali erifookuses üks riik või regioon, milleks sel korral on Kesk- ja Ida-Euroopa.

Festivali mahukas kava pannakse kokku kogu Euroopast laekuvate esinemistaotluste põhjal. Sel aastal on Eestist valitud esinema viimasel Tallinn Music Weekil Wire Prize’iga pärjatud folgi-uuendaja Maarja Nuut, pärimuskütte bänd Trad. Attack ja elektroonikat ning folki trenditundlikult miksiv Eesti-Šveitsi laulja-looja Ingrid Lukas.

Virumaalt pärit viiuldaja ja laulja Maarja Nuut on hetkel üks hinnatumaid Eesti artiste, kes võtab muusikaloomes eeskuju peamiselt vanade külapillimeeste mängust ja pärimustantsude mustrijoonistest. Kasutades looperi minimalistlikke rütme, loob ta omanäolise helimaailma, kus traditsioonilised tantsulood, laulud ja jutud põimuvad live-elektroonikaga. Maarjal on ette näidata nii Tallinn Music Weekil võidetud artistipreemia Wire Prize kui esinemised maailmamuusika tähtsündmustel WOMAD ja WOMEX.

Eesti päritolu Šveitsis elav laulja-laululooja ja pianist Ingrid Lukas loob muusikalisi mantraid, milles müstiline eesti pärimus ristub europiidse ja trenditundliku närvikavaga. 

Raadio 2 soovitatud Eesti muusika saadikuks Eurosonicul on Eesti muusikamaastiku üks aktiivsemaid ja ambitsioonikamaid bände, nakatava paueriga pärimuskütte-punt Trad.Attack. Napilt poolteist aastat tegutsenud bänd on nüüdseks kontserte andnud Skandinaaviast Malaisiani, sh mainekal Folk Alliance talendifestivalil Ameerika Ühendriikides. Holland on järjekorras 16. riik, kuhu jõutakse.

Eurosonicu keskne sündmus on kolmapäeval, 13. jaanuaril toimuv Euroopa Piiridemurdja (European Border Breakers Awards – EBBA) auhinnagala, kus tunnustatakse kümmet artisti, keda on saatnud märkimisväärne edu ka väljaspool oma kodumaa piire. Eestlastest on EBBA auhinna pälvinud Kerli (2010) ja Ewert and The Two Dragons (2013). Tänavuste EBBA-laureaatideks on hetkel kuulutatud Carnival Youth Lätist, Aurora Norrast, Alvaro Soler Hispaaniast, Kovacs Hollandist, Oscar and The Wolf Belgiast ja Soak Iirimaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles