USA instruktorid koolitavad Tapal suurtükiväelasi

Merly Raudla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA soomusvägede maha laadimine Tapal. Foto on illustratiivne.
USA soomusvägede maha laadimine Tapal. Foto on illustratiivne. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Ameerika Ühendriikide instruktorid alustasid Tapal suurtükiväepataljoni isikkoosseisule suunatud koolitust, mille eesmärgiks on lähemalt tutvustada liikursuurtükki Paladin.

Kursuse käigus annavad Ühendriikide instruktorid 1. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni ohvitseridele ja allohvitseridele ülevaate relvasüsteemi tehnilistest parameetritest ning liikursuurtükkide taktikalisest kasutamisest lahinguväljal. "Liikursuurtükid on Eesti territooriumil esmakordselt ning enamikul meie instruktoritest puudub nendega varasem kokkupuude. Paladinide Tapal viibimine annab meile ainulaadse võimaluse oma teadmisi täiendada," ütles suurtükiväepataljoni operatiivsektsiooni ülem kapten Aldo Reimets.

Riigikaitse arengukava aastateks 2013-2022 näeb ühe eesmärgina ette ka liikursuurtükkide soetamise kaitseväele. Koolituse raames külastatakse ka 27. novembril kaitseväe keskpolügoonil toimuvaid Paladini lahinglaskmisi, kus suurtükiväelased saavad jälgida liitlaste tegevust tulepositsioonide ettevalmistamisel, lasketegevuse läbiviimisel ning tulejuhtimispunktis.

Möödunud pühapäeval saabus Tapale kaks Ameerika Ühendriikide päritolu liikursuurtükki M109A6 Paladin. Relvasüsteem võeti USA armees kasutusele 1994. aastal ning selle maksimaalne laskekaugus ulatub kolmekümne kilomeetrini. M109A6 meeskonda kuulub neli inimest: meeskonnaülem, juht, sihtur ja laadur. 29 tonni kaaluv masin suudab arendada tippkiirust 60 km/h ning läbida ühe tankimisega üle kolmesaja kilomeetri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles