Paisuomanikud peavad arvestama kaladega

, keskkonna­inspektsiooni Lääne-Virumaa büroo juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paisuomanikud peavad arvestama kaladega.
Paisuomanikud peavad arvestama kaladega. Foto: Erakogu

Keskkonnainspektsioon on juba mitu viimast aastat kontrollinud maakonna veekogude paisrajatisi ja suhelnud paisuomanikega, et paisutuse kohta käivad nõuded oleksid täidetud.

Paisud mõjutavad vee üldist seisundit ning mõnel juhul on just paisu tõttu jõgi või selle lõik arvatud kesise või halva seisundiga veekogude hulka. Veeseadusega on seatud eesmärgiks saavutada aastaks 2015 pinna- ja põhjavee hea seisund ja ökoloogiline potentsiaal ehk lühidalt öeldes liigiliselt mitmekesised ja kalarikkad jõed. Eesmärgi täitmise eelduseks on see, et paisuomanikel oleks veekogu paisutamiseks vee erikasutusluba ning nad tagaksid olulistel kalajõgedel kalade läbipääsu paisudest üles- ja allavoolu.

Ligikaudu pooled paisuomanikud on aktiivselt alustanud vee erikasutuslubade taotlemist ja enamik neist on loa ka kätte saanud. Siiski on tänase päevani mitu paisrajatist, millele vee erikasutusluba taotletud ei ole ja millest ei ole tagatud ka kalade läbipääs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles