Juhtkiri: Ligitõmbavuse valem?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uudis aasta eest. “Rakvere kesklinnas vanas turuhoones ennast sisse seadnud elava muusika baar 10 Trummi pidas reede õhtul avapidu.” Nüüd küll pidu jätkub, kuid teises kohas. Trummid lahkuvad aasta lõpus turuhoonest ja juba otsitakse uut asupaika. Tore, et elavat muusikat pakutakse siinmail edaspidigi.

Kurb on aga see, et vahva omanäoline kontserdipaik, mis kesklinnas kaunisse vanasse turuhoonesse enam eluvaimu tõi, ei pidanud seal kaua vastu. Mäletame, et varem oli neis ruumides, kus ennevanasti liha raiuti, Kalevi esinduskauplus, mis seal samuti vastu ei pidanud. Ja Puhkepaik, mis läks hingusele. 10 Trummi tõi toredaid kontserte ja rahvas seal käis, kuid niipea kui bänd lõpetas, olid nad läinud. Kas näitab see seda, et meie kesklinn ei ole atraktiivne?

Üks suur Rakvere on mõistagi nii väike, et ei saagi öelda, et lõbustusasutused oleks kesklinnast eemal, kuid miskipärast on need ikkagi pealinna nimega tänava ääres. On keeruline, lausa ilmvõimatu, sõnastada, miks mõni koht muutub ülipopulaarseks, olles seda lausa aastakümneid, aga teine vaevleb huvipuuduse tõttu. Mõni nimetab edu alusena oma asja ajamist, (kuld)kliente, mõni üksik ka asukohta.

Asi on muidugi alati ka meelelahutust otsiva inimese rahakoti paksuses. Õitsvates ja õilmitsevates kohtades pole tihtipeale tarvis piletit lunastada, teistes aga küll – nende elujäämiseks. Kui palgad on nagunii sellised, nagu nad siin enamasti on, otsustab ka piletiraha väga palju.

Suurtes linnades tekib ja lõpetab meelelahutusasutusi samamoodi, kuid on ka aastakümneid tegutsenuid. Lääne-Virumaa pealinnaski on selliseid. Enamasti lasevad need aastast aastasse ühesugust muusikat, on samas kohas ja muutumatu seltskonnaga. Nad on üle elanud kõik teised avatavad-suletavad paigad. Neil on oma nišš, aga nad ajavad vist ka asja väga nutikalt. Isegi siis, kui nende juures käib karvaseid ja sulelisi, on õhkkond neis valjust muusikast hoolimata täitsa mõnus.

Igatahes võiks keegi lausa teadustööna ­uurida vastupidavate paikade elu- ja edulugusid, et leida üles ligitõmbavuse valem. Sest kuskil on alati pidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles