Juubelihõnguline hoidistekonkurss selgitas 100 seast parimad

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoidist­e­konkurss “Paabu” pidas tänavu oma esimest juubelihõngulist sünnipäeva, saades viieaastaseks. Eile valis žürii parimad võistlustööd välja 100 hoidise seast – täpselt nii palju neid tänavu esitati.

Konkursi žürii esimees, Saaremaal asuva Georg Otsa spaa restorani peakokk Toomas Leedu ütles tänavust konkurssi kommenteerides, et kõigil võistlustöödel oli ühtlaselt hea kvaliteet ja oli näha, et hoidiseid valmistades on vaeva nähtud.

“Hoidiseid oli kihiti purki pandud, purke kaunistatud. Vaeva nähtud sõrmeotsasuuruste riisikate korjamise ja puhastamisega, ja siis on raatsitud need veel ära anda,” kiitis žürii esimees tegijaid.

Samas märkis ta, et puhaste maitsete kõrval, kus mari, millest moos on tehtud, selgelt äratuntav, on tšilli üles leitud.

Moosikeetjad said Leedult kiita veel sellegi eest, et nad on moosisuhkru poest avastanud ja seda kasutama õppinud: see on tavalisest suhkrust küll kallim, kuid turvalisem kasutada, sest keedis säilib paremini.

Ka Käänu talu ja Kaarli rahvamaja peremeest Viljar Liivat rõõmustasid hoidistajate katsetused tšilliga. “Tšillit võiks veelgi rohkem olla ja veel julgemalt võiks sellega ringi käia,” ütles Liiva, kellele võistlustööd tänavu väga suurt üllatust ei pakkunud, kuid häid, puhtaid maitseid oli temagi hinnangul.

“Metsvaarikamoos oli küll nagu lapsepõlvest, traditsioonilisem enam olla ei saa,” lausus Liiva ja lisas, et tema silmis on tase võrreldes eelmiste aastatega tõusnud.

Soolaste hoidiste kategoorias tuli I kohale Riina Runnel, kes oli valmistanud Künka ploomimoosi lihale, II-le Gunbritt Lille oma rabarberi-tšilli BBQ-kastmega ja III-le Riina Luik karri-kurgisalatiga.

I koha väärilise hoidise valmistanud Riina Runnel ütles, et tema on inimene, kes arvab, et midagi ei tohi raisku minna. “Kui tegin ploomimehu, siis mõtlesin, et oot-oot-oot, siin on nii palju jääki, sellest saab veel midagi väga head teha. Nii kestad lihamoosiks läksidki,” kõneles ta.

Kõige traditsioonilisemaks soolaseks hoidiseks valis žürii Maie Mikenbergi marineeritud kuuseriisikad ja kõige uuenduslikumaks soolaseks hoidiseks Gunbritt Lille kõrvitsa-tšillimoosi. Magusate hoidiste kategoorias pälvis esikoha Ago Liibandi sibulamoos apelsinitükkidega, II ja III koha hoidised oli valmistanud Ülle Sillandi. II koha tõi talle murakamoos ja III koha metsvaarikamoos. Tema murakamoos tunnistati ühtlasi kõige traditsioonilisemaks magusaks hoidiseks.

Ülle Sillandi ütles oma võidutööde kohta, et tema jaoks on nende valmistamine lihtsamast lihtsam. “Mulle meeldib käia metsas marjul ja seenel ja nii ma neid hoidiseid vaaritangi.”

Ago Liibandi hoidiseid on varemgi konkursil tunnustatud, kuid esikohta ta seni veel võitnud polnud. “Kui seda konkurssi ei oleks, ei viitsiks ühtegi moosi keeta ka,” tunnistas ta.

Viruma Teataja peatoimetaja Aarne Mäe tundis heameelt, et konkurss annab inimestele võimaluse aiasaadustega katsetada. “Võiks arvata, et kõik on juba ära katsetatud, aga endiselt on huvitavaid leide.”

Kõige uuenduslikuma magusa hoidise oli jällegi valmistanud Gunbritt Lille, milleks oli kõrvitsa-apelsini marmelaad.

“Hakkasin asju kokku panema ja tulemus sai selline, nagu see on,” lausus ta.

Võidutööde kohta ütles žürii esimees Toomas Leedu, et kui tema sai need teada, läksid tal silmad suureks selle peale, milliste toorainetega võideti: soolase kategoorias ploomiga ja magusa kategoorias sibulaga.

Konkursi korraldamises on algusest peale kaasa löönud Virumaa Teataja ja Käänu talu. Kahel viimasel aastal ka Kaarli rahvamaja.

Mullu selgitati parimad välja 104 hoidise seast. Tänavu oli võistlustöid 100 ja need läksid võistlustulle Art Café hoovimajas, kus maakonna toitlustusasutuste juhid ja kokad parimad välja noppisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles