Üleskutse koguda Virumaa rahvakalendri ainestikku

, Eesti rahvaluule arhiiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viru Instituudi ja Eesti rahvaluule arhiivi koostöös ilmusid “Virumaa vanad lastemängud” (2012) ja “Virumaa vanad vaimujutud” (2015). Nüüd tahaksin alustada Virumaa rahvakalendri koostamisega.

Kahjuks kajastub kombestik 20. sajandi keskmest tänapäevani rahvaluulearhiivi kogudes üsna ebaühtlaselt. Loodan täiendava teabe kogumisel paljude Virumaa elanike abile – olgu need lasteaiakasvatajad, kooliõpetajad ja -õpilased, matka-, ringi- või tantsujuhid, raamatukoguhoidjad, ürituste korraldajad ja eestvedajad, ­koduuurijad, kõik inimesed lastest pensionärideni.

Oodatud on meenutused kõikide vanade rahvakalendri tähtpäevade tähistamisest kodudes, aga samuti ka hilisemad tavad ja nende muutumine kaasajal, näiteks sõpruskonnas, perekonnas, töökollektiivis, koolis, huviringides, klubitöös. Mis aitab vanadel traditsioonidel püsida? Kas iseenda kogemused ja mälestused? Raadio, internet? Trükised? Individuaalne loometöö? Erialainimeste juhendamine?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles