Rakvere gümnaasiumi noored said kodanikujulguse aumärgi

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valerija (vasakult), Ragne ja Emma, kes aitasid politseil tapjaid tabada.
Valerija (vasakult), Ragne ja Emma, kes aitasid politseil tapjaid tabada. Foto: Liis Treimann/Postimees

Justiitsminister Urmas Reinsalu andis täna 11 inimesele üle kodanikujulguse aumärgid, millega tunnustatakse vapraid inimesi, kes on tabanud kurjategija, aidanud sellele oma julge tegutsemisega kaasa, hoidnud ära kuriteo või aidanud selle ohvrit.

Kolm aumärki tuli ka meie maakonda, kolmele vaprale koolitüdrukule, kes aitasid politseil tapjaid tabada.

2014. aasta 17. augusti õhtul peksid kaks meest Rakveres rusikate ja jalgadega kolmandat, tekitades talle surmavaid vigastusi. Selles, et süüdistatavad hiljem vangi mõisteti, oli kaalukas osa tunnistajatel, Rakvere gümnaasiumi õpilastel Ragne Kuusemäel, Valerija Musakkol ja Emma Sventeril. Tüdrukud nägid peksmist pealt ja helistasid politseisse ning juhatasid politseinikud sündmuskohale.

„Julgus kuriteo nägemisel pead mitte kõrvale pöörata ja sekkuda ei ole igapäevane ning selliste inimeste tegusid tuleb tunnustada. Sellel aastal väärib erilist äramärkimist see, et aumärgi saajate hulgas on mitu väga noort inimest – kolm alla 18aastast tüdrukut ja noorimad lausa üheksaaastane poiss ja kümneaastane tüdruk. See näitab, et vapper olemiseks ei pea ilmtingimata olema suur ja tugev,“ ütles justiitsminister Urmas Reinsalu aumärkide üleandmisel.

Riigi peaprokurör Lavly Perling tänas aumärgi saanuid õiguskaitseasutuste nimel ja julgustas tunnustuse saanuid oma lugusid edasi rääkima. „Meil kõigil on teilt midagi õppida. Teie vaprad teod julgustavad märkama ja hoolima,“ sõnas Perling.

Rakvere gümnaasiumi direktor Aivar Part rääkis, et koolijuhi vaatevinklist on tegu täiesti tavaliste tüdrukutega, kes koolielus pole millegi erilisega silma paistnud.

“Aga hetkel, kui on vaja, on neil jätkunud julgust mitte ükskõikseks jääda,” sõnas Part, kes soovis, et taolisi noori vaid rohkem oleks. Direktor lisas, et tunneb tüdrukute üle uhkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles