Juhtkiri: ärgem olgem ükskõiksed!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsminister jagas kodanikujulguse eest aumärke. Nende saajate hulgas oli kolm Rakvere tütarlast, kes nägid pealt, kuidas kaks meest peksid kolmandat, tekitades talle surmavaid vigastusi. Selles, et süüdistatavad hiljem vangi mõisteti, oli kaalukas osa tunnistajatel, just neil kolmel tüdrukul, kes helistasid politseisse ning juhatasid politseinikud sündmuskohale. Need tüdrukud ei olnud ükskõiksed.

Raudteerööbastel lamas neiu. Paljud läksid temast lihtsalt mööda, kuni üks mees peatus ja kummardus.

Selgus, et neiu ei suutnud õnnetu armastusega toime tulla ja seepärast ta seal lebas. Ta ei jäänud rongi alla, sest ühel võõral mööduval mehel ei olnud temast ükskõik.

Kaubanduskeskuse lähedal lebas üks kogu. Tema ligiduses olid inimesed. Keegi ei uurinud, mis lamajal viga. Nad tegid vaid temast telefoniga pildi ja läksid edasi. Neil oli ükskõik.

Iseenesestmõistetavad teod muutuvad kriitilises situatsioonis kangelastegudeks. Ohtlikus olukorras, kui on vaja ruttu tegutseda, võib inimene pea kaotada ning hirmunult putku pista. Teinekord võib hoopis situatsiooni valesti hinnata.

Maas vedelev joodikuna paistev onkel võib olla hoopiski terviserikkega vanaisa, kes oli just teel lapselapse poole.

Muidugi võib olla ka vastupidi – arvatavalt tervisehädas olev lamaja võib osutuda agressiivseks narkomaaniks ja appi tõtanul jääb ebameeldivustesse sattudes vaid hiljem kurvalt nentida, et ükski heategu ei jää karistamata. Aga maaslamajat aidates võib ka päästa inimelu.

Siiski peaks olema igati eluterve ja normaalne teatada politseile korrarikkujatest, kutsuda kiirabi ootamatu terviserikke saanule, sekkuda, kui näha on ebaõiglust. Meie kaasteeliste käekäik on ka meie asi.

Paraku tunnevad paljud hirmu, kui näevad hätta jäänud inimest, olgu ta lihtsalt maas lamamas, rongi ette heitmas, peksa saamas. Kardetakse sekkuda, sest peljatakse ise viga saada.

Kardetakse abi kutsuda, sest ei taheta asjaga seotud olla. Või veel hullem – ollakse lihtsalt ükskõiksed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles