Õnnestunud raamat sajandivanusest hoonest

, kultuuriloolane Viljandist, Tartu ülikooli kultuuriloo õppejõud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Saja-aastane koolimaja Rakveres”
“Saja-aastane koolimaja Rakveres” Foto: Rakvere Ametikool

Sain hiljuti ootamatu kingi, vana sõber rõõmustas mind raamatuga “Saja-aastane koolimaja Rakveres”. Raamat tutvustab 1915. aastal Rakvere õpetajate seminariks rajatud hoone sajandipikkust ajalugu.

Juubelialbumi koostajaks on Rakvere ametikooli ajalooõpetaja Merike Kasikov. Tihti valmivad trükised kooli ajaloost vaid koolirahvast huvitava kronoloogiana ja pigem reklaammaterjalina. Käesolev raamat on “välja kukkunud” tõelise kultuuriloolise pärlina, kuna see on valminud professionaalsel kõrgtasemel ning laiemat huvi äratavalt.

Eesti kaasaegse kooliajaloo juured ulatuvad 19. sajandi alguse haridusreformide aega, mil tormiliste tööstusajastu muutustega kaasnesid uued haridusnõuded. Sajanditepikkuse raske teotöö vahetasid välja palgatöö ja uued elukutsed. Kindel elukutse kujunes võtmeks, mis avas maailma väravad, elukutse muutus elamise teljeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles