Maaeluminister kohtus Virumaa põllumeestega

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Urmas Kruuse.
Maaeluminister Urmas Kruuse. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Maaeluminister Urmas Kruuse viibis täna visiidil Lääne-Virumaal, kus külastas piimatootmisettevõtteid ja kohtus ümarlaual Virumaa põllumeeste esindajatega.

Kohtumistel arutati keerulist olukorda piimanduses ja võimalusi selle leevendamiseks. «Lähinädalatel maksab riik põllumeestele välja 10,56 miljoni euro ulatuses erakorralist abi, millest kolmveerand on kavas maksta piimatootjatele,» ütles minister Kruuse. «Detsembris algab ka otsetoetuste väljamaksmine ning uuel aastal on piimatootjatel oodata veel täiendavalt 4 miljoni euro ulatuses erakorralist abi.»

Kruuse rõhutas, et erakorralist abi saab käsitleda vaid ajutise leevendusena. «Tuleb otsida uusi turge ja tegeleda nii piimatootmise omahinna alandamise kui ühistegevuse arendamisega. Eesti maaelu arengukava 2014–2020 vahenditest on ühistulise piimatööstuse loomiseks võimalik kasutada 18 miljonit eurot. See võimaldaks ühinenud piimakarjakasvatajatel hakata oma toodangut ise töötlema ja nii jääb põllumehele rohkem raha kätte,» selgitas minister.

Lehmade arv oli Eestis septembri lõpus 5% väiksem kui aasta eest, kuid võrreldes mullu septembriga toimus piimatoodangu väike kasv (+1,73%). Piima- ja piimatoodete ekspordis lisandus tänavu esimesel poolaastal 15 uut sihtriiki, sh Jaapan, Aserbaidžaan, Korea Vabariik, Taiwan, Horvaatia, Pakistan, Nigeeria, Valgevene jt.

Minister külastas visiidil Hoogla talu Lehtses ja Kohala SF OÜd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles