Ameeriklased ei jäta ka kodust kaugel olles tänupüha pidamata

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Hannes Hanso (vasakul) pani kilepõlle ette ja asus pühadesinki lahti lõikama.
Kaitseminister Hannes Hanso (vasakul) pani kilepõlle ette ja asus pühadesinki lahti lõikama. Foto: Marianne Loorents

Pühade aegu kodust eemal olla on raske. Eriti siis, kui kodu asub teises riigis, isegi teises maailmajaos. See aga ei takistanud USA sõdureid nautimast rikkalikku tänupüha õhtusööki siin, külmas Eestis. Tapa sõdurikodus oli laud pidusöökide all lookas ja pühadesinki lõikas ei keegi muu kui kaitseminister Hannes Hanso ise.

Iga novembrikuu neljandal neljapäeval istuvad miljonid ameeriklased maha, palvetavad, tuletavad üheskoos meelde kõike, mille eest tänulik olla, ning asuvad siis pidusöögi kallale. Laud kuhjatakse üle kõige hea-paremaga, täpselt nõnda, nagu näiteks jõulude ajal Eestiski, ainult et road on mõnevõrra erinevad. Tegelikult isegi väga erinevad.

Tänupüha on üks Ameerika olulisim püha, mille kulminatsiooniks on rikkalik õhtusöök, kus omakorda on aukohal suur kalkun. Aga lisaks linnulihale söövad ameeriklased tänupühal sinki, loomaliha, hautatud ube, kartuliputru, maguskartulipüreed, maisitõlvikuid, kalkunitäidist ja muudki. Magustoiduks on traditsiooniliselt kõrvitsa-, pekanipähkli-, õuna- või maguskartulipirukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles