Juhtkiri: Moosese ilmutus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmselt ei ole ühegi Eesti erakonna ükski kongress pälvinud nii suurt tähelepanu kui pühapäeval Tallinnas Tondiraba jäähallis toimunud keskerakonna oma. Meedia eelvaadetes jäi mulje, et tulemas on presidendivalimised. Tants ja trall Edgar Savisaare ümber on võtnud hoomamatud mõõtmed ning enam ei saa rääkida inimesest, räägitakse pühakust. Nii tugev on Savisaare isiku kultus vähemalt osa keskerakondlaste seas.

Jumalikke mõõtmeid annab endale ka Savisaar ise, kes kongressil peetud kõnedes võrdles end mitu korda Moosesega, ning lakei Heimar Lenk nimetab Savisaart otsesõnu pühaks meheks.

Edgar Savisaare võitu võis ette aimata. Nüüd jääb küsida: mis saab edasi, mis muutub? Vastus on üsna lihtne ja etteaimatav – mitte midagi ei muutu! Ka Jüri Ratas üritas kuningat troonilt tõugata, kuid tulutult, ja nüüd tiksub ta ikka keskerakonnas edasi. Sama saatus ootab ees Kadri Simsonit, kes võibolla maldab passida järgmist hetke kahe või nelja aasta pärast. Aga võibolla ka mitte.

Muidugi on meedial hea meel – saab Savisaare kallal hambaid teritada edaspidigi. Ka koalitsioonipoliitikutel igav ei hakka. Kust sa muidu väärilise vastase oleks leidnud. Enda ridadest Ossinovski või? No ei!

Aga see, mis Savisaarega pärast tema haigust on juhtunud, paneb küll kahe käega peast haarama. Vanainimene, kes soojendab ennast Eesti taasiseseisvumise ja Rahvarinde loomise paistel, laseb kõrge kaarega Eesti õigussüsteemi ja kogu riigi peale.

Mitme sõbra sõnul on Edgar Savisaar tundmatuseni muutunud. Kunagine tipppoliitik rõhub praegu vaid kaastundele ning tegeleb hämamisega. Ta on nagu kuri härjapõlvlane, kes tegeleb nähtamatu vaenlase otsimisega. Nii oli ka kogu kongressile eelnenud aja vaoshoitult käitunud Kadri Simson Savisaare silmis ja sõnul renegaat, kes üritas erakonda lõhkuda ning Eestit hukatusse viia.

Savisaar ise üritab aga iga hinna eest võimul püsida ning seeläbi erakonda tegelikust võimust eemal hoida. Peaks ju talle selge olema küll, et Savisaarega ei taha mitte keegi valitsuskoostööd teha. Teisalt võib ju tulemusega rahul olla – vasakpööret Eestis veel ei tule, sest valitusse keskerakonda ei kutsuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles