Itaalia maffia rahatehast pole tänini avastatud

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuekspertiisi instituudi peaekspert Kaja Rodi andis soovijatele ridamisi kavalaid ülesandeid.
Kohtuekspertiisi instituudi peaekspert Kaja Rodi andis soovijatele ridamisi kavalaid ülesandeid. Foto: Toomas Herm

Rakveres Eesti politsei­muuseumis olin kindel, et olles eelnevalt kuulanud loengut võltsitud rahadest, suudan neid edaspidi eksimatult tuvastada. Aga võta näpust.

Tunnistasin 20eurose rahatähe õigeks, sest see krabises, nagu peab, turvaelementides ka midagi kahtlast silma ei torganud. Eesti kohtuekspertiisi instituudi peaekspert Kaja Rodi aga ütles, et rahatäht on võltsing. Natuke lohutas tõik, et väga hea võltsing, tehtud Itaalia maffia tänini avastamata rahatehases.

Teine pettumus seisis veel ees. Tunnistasin paarkümmend sarnast allkirja ühe inimese tehtuks. Rodi selgitas, et allkirjade võrdlemisel tuleb vaadata tähtede kuju ja sidusust. Kõik klappis. Ent klappis seepärast, et võltsinguga oli tegelenud masin. Ainus, mille järgi võltsingut eristada sai, olid rõhud. Inimene kirjutab, surudes kirjutusvahendile erineva rõhuga. Masin mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles