Inimene sünnib krooniga

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külliki Järvila ja tema ussikuningas.
Külliki Järvila ja tema ussikuningas. Foto: Marianne Loorents

Külliki Järvila näitusel “Kroonitud pead” kannavad krooni nii inim- kui ka loomariigi esindajad. Kes ja miks, saab mõtiskleda Rakvere teatri kohvikutes.

Külliki Järvilat huvitab võimu ja vaimu küsimus ning seda ta oma teostes ­uuribki. “Näete narririiki, kus kõigil on narrimütsid peas. Ainult see, kel pole narrimütsi, on dissident ja narrimütsi otsa üles poodud,” tutvustas ta graafilist lehte aastast 1987. Näitusel võib leida eri ajal valminud teoseid, ka viimaste aastate loomingut.

Ühel pildil on kroon mehele nii pähe vajunud, et ta ei näe selle alt enam välja. Selle kõrval on pilt naisest, kellel kroonis vaim: muusika, kirjandus ja kunst. On ninasarvik (?), kelle pilli järgi kõik tantsivad, ja ilves, kel marssalikepike seljakotis. “Krooniga ussikuningas on eesti rahvusromantikasse kuuluv mütoloogiline olend,” nimetas kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles