Targa Maja ehitaja jättis maha võlad

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu novembris, mil Targale Majale naeratades nurgakivi pandi, ei olnud tekkivatest probleemidest veel kellelgi aimu.
Mullu novembris, mil Targale Majale naeratades nurgakivi pandi, ei olnud tekkivatest probleemidest veel kellelgi aimu. Foto: Marianne Loorents

Tark Maja on valmis, kompetentsikeskus ja linnavalitsus sinna sisse kolinud ja uute ruumidega rahul. Aga paljud ettevõtjad nurisevad, sest ehituse peatöövõtja OÜ KRTL on jätnud mitmesaja tuhande euro eest arveid maksmata.

Väike-Maarja firma Antaares juhatuse liige Madis Kull rääkis, et nende ettevõte tegi suvel Targa Maja ümbruses haljastustöid. “Vedasime mulda, istutasime puid, tööde eest esitasime umbes 7300 euro suuruse arve, mis tänini maksmata,” ütles Kull.

Mehe sõnul tunnistab KRTL võlga. “Septembris räägiti, et linn maksab ära ja siis saate raha,” kõneles Madis Kull. Praegu on käes detsember, aga raha pole kusagil.

Rakvere abilinnapea Rainer Miltop ütles, et linn on oma kohustused KRTLi ees täitnud. “Üks pisikene arvekene vist on veel üleval,” lisas ta.

Antaarese nõutav summa moodustab suhteliselt väikese osa rahast, mis KRTL alltöövõtjatele ja hankijatele võlgu on. OÜ KEK Elekter juhataja Alar Kivistik ütles, et nemad ootavad enam kui 30 000 eurot. “Tegime tööd veebruarist alates, esimesed arved maksti kenasti, siis hakkasid tulema viivitused ja viimased kaks arvet jäeti maksmata,” kõneles ta.

“Ehituslux Grupp Kadrinast ootab viit tuhandet, Rakvere firma Kinnisvaraehitus kümmet tuhandet,” loetles Madis Kull. Päris suured summad on kinni aga JELD-WENil ja Tallinna firmal Pristis – Kulli sõnul mõlemal 100 000 euro kanti.

Nii JELD-WENist kui ka Pristisest kinnitati probleemide olemasolu, kuid viidati kliendisuhete konfidentsiaalsusele ja loobuti kommentaaridest.

OÜ KRTL juhatuse liikme Toomas Ruusi sõnul vastab tõele, et KRTL ei ole suutnud kõiki Targa Maja alltöövõtjate arveid õigel ajal tasuda. “Oleme teinud alltöövõtjatele ettepanekud maksetingimustes kokkuleppimiseks ja peame selles küsimuses läbirääkimisi,” lisas Ruus.

Läbirääkimised seisnevad aga selles, et KRTL saatis võlausaldajatele kirja, milles teatas, et ettevõte on alustanud enda suhtes saneerimisprotsessi. Kirjas teeb KRTL võlausaldajatele ettepaneku poolest nõudest loobuda ja leppida olukorraga, et teine pool makstakse välja nelja aasta jooksul alates 2017. aastast. “Minu teada ei nõustunud selle variandiga mitte keegi,” ütles Alar Kivistik.

Madis Kull aga lisas, et tegemist ei ole ametliku saneerimisteatega, sest see peaks tulema kohtust, mitte ettevõttelt endalt.

Toomas Ruus rääkis, et eelkõige on olukord tingitud juba umbes aasta eest Vaivara vallaga alanud vaidlusest Sinimäe kooli ehitustööde pärast. Tema sõnul pole vald tänaseni tasunud tehtud tööde eest ja võlga nõutakse kätte kohtu kaudu.

“Kahjuks ei viinud Vaivara vallaga ligi pool aastat peetud kompromissläbirääkimised ühegi täiendava euro maksmiseni, kuigi üritasime maksimaalselt täita nõudmisi, mida raha väljamaksmise eeltingimusena järjest esitati,” kõneles Ruus.

Vaivara vald jäi tõepoolest Sinimäe kooli ehitamise eest ehitajatele võlgu, sest vallal lihtsalt ei jätkunud raha.

Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid teatas aga, et vallal on raha küll ning ehitaja ajab lolli juttu. Luhalaiu kinnitusel on Vaivara üks rikkamaid valdu Eestis.

"Tegemist on sulidega, kes mängisid lolli siin ja jätkavad lolli mängimisega Rakveres," sõnas Luhalaid.

"Meie seisukoht on, et ehitaja on hoopis meile võlgu," lausus Vaivara vallavanem. Nimelt andis ehiaja Sinimäe kooli vallale üle enam kui aasta pärast tähtaega ning osa töid jäi tegemata. "Teeme ise edasi ja tööd käivad tänaseni," kinnitas Veikko Luhalaid.

Rakvere abilinnapea Rainer Miltop sõnas, et linnavalitsus on ettevõtjate pärast mures. “Paraku on riigihangete kord selline, et meil maksjana puudub võimalus kontrollida, kuhu rahad liiguvad ja mida peatöövõtja alltöövõtjatega teeb,” lausus Miltop. Ta lisas, et linnavalitsus on allhankijatele maksmata raha pärast KRTLi juhtidega korduvalt suhelnud.

“Peab vist inkassofirma poole pöörduma,” lausus Madis Kull. “Tehti küll ilus maja, aga paraku kohalike arvel,” lisas ta nördinult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles