Meister Fischeri male kütketes

Eino Vaher
, maletaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eino Vaher.
Eino Vaher. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Osalesin Tartus Püssirohu keldris toimunud Fischeri male Eesti meistrivõistlustel. Saadud üheksas koht oli täpselt see, mida oligi oodata. Kuigi ise lootsin, nagu alati, palju rohkemat, tuleb nõus olla nii mõnegi sõbraga, kelle hinnangul oli hea, et niigi läks.

Fischeri male mõtles välja legendaarne ameeriklane Robert James Fischer, aegade geniaalsemaid maletajaid, kes suutnud muuta ka maailma kulgu. Kui Garry Kasparov aitas üheksakümnendatel oma südikusega kaasa nõukogude sotsialistliku impeeriumi kokkuvarisemisele, siis Fischeril läks korda murda seitsmekümnendate ülimalt ideologiseeritud Nõukogude malehegemoonia.

Hiljem läks mees küll pisut hulluks, elades erakuna ja tehes kummalisi poliitilisi avaldusi. Ikka juhtub. Ega ta esimene ega viimane niisugune malemeister olnud. Mängis ju esimene maailmameister Wilhelm Steinitz elu lõpul malet jumala endaga, tema suur konkurent Mihhail Tšigorin põletas aga kõik oma malendid, leides, et need on tema elu ära rikkunud. Nutt tuleb peale, kui meie endi kadunud vaest Lembit Olli meenutan. Kõik see ei pisenda kuidagi meeste malesaavutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles