Salvrätikud jõuluilu teenistuses

Helen Laansoo-Hämarik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavalised valged jõulukuulid muutuvad salvrätitehnika abil tõelisteks pilgupüüdjateks.
Tavalised valged jõulukuulid muutuvad salvrätitehnika abil tõelisteks pilgupüüdjateks. Foto: Helen Laansoo-Hämarik

Jõulud on paslik aeg meisterda­miseks. On käsitöötehnikaid, mille kasutami­seks ei pea olema õppinud kunstnik või käsitööline ja millega saab hakkama igaüks. Armsa omanäolise jõulukingi või kuuseehte valmistamiseks sobib hästi decoupage- ehk salvrätitehnika. Tehnika nimetus tuleb prantsuskeelsest sõnast de’couper, mis tähendab välja lõikama. Kasutusele võeti decoupage juba 1700. aastatel Prantsusmaal. Decoupage-tehnika tähendab lühidalt esemete kaunistamist paberist lõigatud piltidega spetsiaalse liimi ja laki abil. See tehnika on lihtne ja kiire ning sellega saab uuendada ja kaunistada kõikvõimalikke pindu ja esemeid: puitu, klaasi, portselani, riiet, mööblit, nõusid ja muud. Vaja on vaid mõningaid vahendeid, head ideed ja pealehakkamist.

Decoupage’i jaoks on kõigepealt tarvis sobivat paberit. On müügil spetsiaalne decoupage-paber, mis on küllaltki tugev, aga samas ka paks ja selle käsitsemine vajab rohkem oskusi. Kasutada võib ka ajaleheväljalõikeid, pakkepaberit, vanu noodilehti jms. Kõige lihtsam on aga kasutada tavalisi mustrilisi salvrätte. Lisaks salvrättidele läheb vaja spetsiaalset salvrätitehnikaks mõeldud liimi-lakki.

Töö käik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles