Kopp aitas Kunda jõe vee merre

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile pärastlõunal müdistas Kunda külje alt savikarjäärist välja sõitnud ekskavaator jõe poole, et vabastada selle suue nädalavahetusel tormi uhutud liivavallist.

Kunda jõe vabastamist olid jälgima tulnud ka kohalikud kalamehed. Üks neist ütles, et oli ise juba enne labidaga väikese kraavi liivavallist läbi kaevanud. “Paar ämbritäit läks merre,” kirjeldas ta tulemust ja lisas, et ponnistus ei kandnud vilja, sest merevee tase oli kõrge.

Kalamehe sõnul mattis eelmine torm tal jõe suudmes silmupüügitorbikud liiva alla. “Need on seal praegugi,” lausus ta. Jõe vabanemist jälgides ütles mees, et nüüd on ühel pool kalad, kes tahavad minna jõkke kudema, ja teisel pool järjekord juba kudenud kaladest, kes tagasi merre ihkavad.

Kalamehe sõnul on ta soojade ilmadega näinud, kuidas kalad veebruariski jõkke kudema tulevad.

Mees soovitas lahti kaevatud suudme põhja kivid panna, sest voolavas vees jääb kivide ümbrus alati puhtaks. “Kive võiks tuua sadamast,” andis ta nõu.

Kunda linnapea Kaido Veski rääkis, et keskkonnaamet oli linnavõimudele ootamatult andnud loa jõe suudmes liivatamm lahti kaevata.

See ei olnud seotud Sadama teel olevate majapidamistega. “Neile ohtu ei ole,” sõnas Veski. Liivatammiga blokeeritud jõe vesi voolas merre üle kergliiklustee ja paiskus mööda maad roostiku poole.

Veski sõnul on ta keskkonnaameti suhtlemisloogikas pisut pettunud. Kui Lontovas ajab jõgi jää tõttu üle kallaste, hoiatab keskkonnaamet linnavõime, et nad ei tohi seal loata midagi teha. Samas anti nüüd luba jõe suuet kaevata. Linnapea sõnul olevat ta palunud suisa kirjalikku kinnitust telefonitsi antud loale, kuid eile pärastlõunaks polnud ta seda veel saanud.

Keskkonnaameti Viru regiooni juhataja Jaak Jürgenson ütles, et jõevoolu tõkke eemaldamist ei keela ükski õigusakt. Mingit eriluba vaja ei ole. Jürgensoni sõnul oli ta saatnud Kunda linnavalitsusele kirja, kus on märgitud mõned kaevamise tingimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles