Herald täidab jõuluaja hevimuusikaga

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Heraldi koosseis on alates 2009. aastast stabiilne. Bändi kuuluvad trummar Jaan Liinat (vasakul), bassist Meelis Endla, solist Sven ­Varkel, kitarrist ja taustalaulja Tauno Nava ning samuti kitarristi ja taustalaulja ülesandeid täitev Egert Vandel.
Ansambel Heraldi koosseis on alates 2009. aastast stabiilne. Bändi kuuluvad trummar Jaan Liinat (vasakul), bassist Meelis Endla, solist Sven ­Varkel, kitarrist ja taustalaulja Tauno Nava ning samuti kitarristi ja taustalaulja ülesandeid täitev Egert Vandel. Foto: Erakogu

Muljetavaldavalt pika tegutsemisajaga viieliikmeline hevimuusikaansambel Herald astub 19. detsembril üles Rakvere rokiklubis Kära Kants, kus esitleb oma kolmandat täispikka albumit “Masin”.

Herald tähistab tuuriga 15. tegutsemisaastat. Mis on pika tegutsemisaja saladuseks?

Sven Varkel: See on tõsi, et bände muudkui tuleb ja läheb, aga Herald on olemas olnud juba pikemat aega. Ilmselt võib üheks meie kestlikkuse saladuseks pidada mõõdukat aktiivsust ning asjaolu, et me ei tee bändi raha pärast, vaid puhtast rõõmust ja selle tõttu, et meile lihtsalt meeldib heavy-metal.

Egert Vandel: Saladus on kaine mõistus, tasakaalukus ja egode taltsutamine.

Kas jõudu veel jätkub?

SV: Jõudu jätkub meil kõvasti ja pärast uue albumi ilmumist oleme väge täis. Saime sellest uut energiat ning nüüd teeme muudkui plaane ja korraldame üritusi.

EV: Jõudu jagub ja meestega on juba juttu ka olnud, et vähemalt viie aasta pärast, nagu meil kombeks, tuleb uus album.

Jõulud on tavaliselt rahu ja vaikuse aeg. Teie täidate selle aga metal-muusikaga. Miks tuuritate just nüüd?

SV: (Naerab.) See on hea küsimus. Kas jõulud ikka on rahu ja vaikuse aeg? Minu arvates küll ei ole. See on ikka üks suuremat sorti hullus ja kommertspidu. Aga see selleks – me ei lase ennast üldiselt aastaaegadest segada.

Hevi tuleb teha igal pool ja igal ajal.

Teid on mõnikord nimetatud Eesti ainsaks professionaalseks metal-bändiks. Kas te olete sellega nõus?

SV: Sellega päris nõustuda ei saa, sest bänd ei ole meile ikkagi töö. Igaüks käib lisaks päevatööl ja tegeleb muude asjadega.

Metal-bändidest on Eestis vist ainuke professionaalne bänd Metsatöll. Oleme seda arutanud, aga teha ei taha. Ent kui professionaalsuse all pidada silmas suhtumist muusikategemisse, kontsertide andmisse, siis tuleb vist tunnistada, et me võtame asja üsna tõsiselt küll.

EV: Pigem saaks öelda, et oleme ainus professionaalne klassikalise heavy-metal’i bänd. Seda stiili siin kahjuks eriti ei viljeleta.

Mida teie emad teie muusikast arvavad?

SV: Minu ema toetab ja fännab mind, nagu ma aru olen saanud. Tõsiselt.

Ta hääletab netis ja elab kaasa ja küsib, kuidas läheb. Mul on vanemad isegi kontserdil käinud, jäid väga rahule.

Selles mõttes olen ikka tubli poiss ja vanematele hea laps. (Naerab.)

EV: Ema on väga heal arvamusel. Mu esimene metal’i plaat on ema kingitud.

Andsite hiljuti välja kolmanda täispika albumi. Mida sellelt leida võib?

SV: Kindlasti leiab uuelt albumilt “Masin” klassikalist heavy-metal’it selle sõna kõige paremas tähenduses.

EV: Mõnes mõttes on kindlasti uus album kõige ausam Heraldi album, kuna kogu loome-, salvestamise ja produtseerimise protsessi teostasime ise.

Kas ansambel Herald on varemgi Lääne-Virumaal esinenud?

EV: Herald on esinenud Green Christmasil. Aasta oli vist 2003 ja meeles on seik, et keset live´i kadus lavalt vool. Järsku plaksti! Vaikus ja tuled kustus. Ei jäänud muud üle, kui oodata voolu taastumist, ja live jätkus.

Hiljem on selgunud, et lava taga oli peakaabli taha komistanud üks bassimees, kellega ma ise olen hiljem koos bändi teinud. Nimesid ei nimeta. (Muigab.)

Kuidas siinne rahvas teid vastu on võtnud?

EV: Vastu on võetud hästi! Ja tore on näha, et live´idel on järjest rohkem noori inimesi ja et nad laulavad kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles