Tapa ühe tuntuima muusika- ja koolimehe Juhan Krooni sünnist möödus 120. aastat

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kroon.
Juhan Kroon. Foto: Erakogu

Eile, 13. detsembril oleks Tapa tuntud muusika- ja koolimees ning seltskonnategelane Juhan Kroon saanud 120. aastaseks.

Väike-Maarjas sündinud Juhan Kroon alustas kooliteed Kaarma külakoolis, järgnesid Väike-Maarja kihelkonna- ja Rakvere linnakool. Seejärel lõpetas ta Tartu Õpetajate Seminari.

Juhan Krooni koolmeistritee algas 1917. aastal Tartu Eesti Noorsoo Kasvatuse Seltsi Tapa osakonna kooli juhatajana.

1944. aastast kuni pensionile jäämiseni 1958. aastal oli ta Tapa keskkooli õppealajuhataja.

Loomupärase kiindumuse muusikasse päris Juhan Kroon pillimehest isalt.

Pärast Juhan Krooni Tapale tööle asumist algas seal kohe ka laiahaardeline tegevus muusikapõllul. Pandi alus laste laulukooridele, loodi keelpilli- ja sümfooniaorkester, 1922. aastal moodustati „Karl Leinuse laululaste Tapa lastekoor“, kus alustas lauljateed ka Artur Rinne.

Krooni algatusel loodi haridusseltsi segakoor kuni 82 lauljaga; esineti 1923, 1928, 1933, 1938 aastate üldlaulupidudel. Juhan Kroon lavastas mitmed laulumängud, taaselustas 1949. aastal vahepeal soikunud meestelaulu. Kõige selle juures jätkus mehel jõudu aktiivseks kaasalöömiseks ühiskondlikus elus, näiteks kuulus ta haridusseltsi ning tuletõrjeühingusse.

Juhan Krooni süda lakkas tuksumast 14. jaanuaril 1989 ja ta maeti Tapa linnakalmistule.

2007. aasta 14. detsembril, kui peeti Tapa valla esimest muusikapäeva “Laulu jõud”, avati Juhan Krooni auks mälestustahvel tema kunagisel kodumajal Pikal tänaval.

Eile hommikul toimus Tapa muuseumis väiksemas ringis koosolemine Juhan Krooni 120.sünniaastapäeva puhul, kus viibisid ka Juhan Krooni lapselapsed Kairi ja Mart ning viimase lapsed. Muuseumis on veel kuni 22. detsembrini avatud näitus Krooni pere vanadest asjadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles