Pariisis sõlmitud kliimalepe seab ohtu põlevkivitööstuse elujõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimalepe puudutab eelkõige energia saamist põlevkivist.
Kliimalepe puudutab eelkõige energia saamist põlevkivist. Foto: Meelis Meilbaum

Nädalavahetusel sõlmiti Pariisis ajalooline kliimalepe, mis muudab meie energiatööstust märgatavalt ja nõuab põlevkivitööstuselt suuri investeeringuid.

Pariisi kliimakonverentsil seati ambitsioonikas eesmärk vähendada aastaks 2050 kasvuhoonegaaside tootmist 80 protsenti. 15 aasta pärast peavad muutused näha olema ja peamine neist puudutab energia saamist põlevkivist.

Lepiti kokku kärpida fossiilkütuste kasutamisest tingitud kasvuhoonegaaside emissiooni niipea kui võimalik. Samuti piirata kliima soojenemist nii, et üleilmne keskmine temperatuur ei tõuseks sajandi lõpuks rohkem kui kaks kraadi Celsiuse järgi võrreldes tööstusrevolutsioonieelse tasemega, ning püüelda edaspidi 1,5 kraadi poole. 2020. aastal jõustuvasse kokkuleppesse panustavad nii arenenud kui arengumaad. Viimaseid toetatakse kliimamuutustega toimetulekuks vähemalt 93 miljardi euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles