Juhtkiri: Vigade parandamise aeg

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti on Euroopa üks metsarohkemaid maid. Ja Eesti on ­Euroopa üks soisemaid maid. Ligi veerand meie maismaast on kaetud soode-rabadega ning üle poole metsaga. Päris muljetavaldav.

“Meil on elu keset metsa, keset puid ja põõsaid, keset sammalt ja lilli,” laulis Jaak Tuksam. “Mets on kõrge, mets on kuri,” laulis Kait Tamra. Tõsi küll, Hando Runnelil oli ilmselge põhjus meie ajaloole tagasi vaadates nii öelda.

Soostki on lauldud. Suisa metsaga koos. “Liiga tilluke mets meid peita ei suuda,” teatas InBoil laulus “Soo”.

Teate ju küll – “Takuse särgiga ori jooksis hädas mu randa, avatud salarajad võtsid laugastest üle ta kanda.”

Soo on midagi ähvardavat ja sünget, laukad on valmis igaüht neelama. Samas on soos ka salapära. Ja silmale pakub soo, eriti varakevadel või hilissügisel, ilmselt oluliselt rohkem kui mets.

Soos on sookollid, metsas metsavaimud – mõlemad ühtviisi kahtlased tegelased. Virvatulukesed eksitavad hulkujaid laukasse, metsas mängivad murueide tütred teevad nende nägija õnnetuks.

Metsast saame marju ja seeni korjata, loomi küttida, puitu varuda. Soostki saab marju, kohati seenigi. Ja puidu asemel turvast.

Metsas on jalgealune igal juhul kindlam. Kuigi sealgi võib tulla ette tümasid kohti. Ja keset metsa võib olla tilluke soo.

RMK on teinud nii, et ka soos oleks kindel jalgealune laudtee näol olemas ja see on sood-rabad paljudele oluliselt lähedasemaks muutnud.

Mets annab inimestele energiat, selles pole kahtlustki. Ei ole vaja puid kallistada, piisab lihtsalt metsas jalutamisest. Aga eks anna energiat ka soo, kui näiteks päikesetõusu ajal kidurate taimede vahele põimitud ämblikuvõrkudel sillerdavaid veepiisku vaadata. Hing puhkab ja energia tulvab nendest piiskadest, ämblikuvõrkudest, tõusvast päikesest, vaikusest ja rahust ümberringi.

Nii et mine ja võta kinni, kui õige või vale see on, et metsast soo tehakse. Kunagi tehti sellestsamast soost mets, nüüd on siis käes vigade parandamise aeg. Kui seda ikka on õige vigade parandamiseks nimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles