Estrus Steel püüab olla mitmekülgne

, toimetaja, telefon 447 7088
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi suurem osa Estrus Steel OÜ toodangust (pildil metsaveohaagiste koormapostid) läheb piiri taha, ei ole selga keeratud ka kohalikele klientidele, kinnitab ettevõtte omanik Timmo Major.
Kuigi suurem osa Estrus Steel OÜ toodangust (pildil metsaveohaagiste koormapostid) läheb piiri taha, ei ole selga keeratud ka kohalikele klientidele, kinnitab ettevõtte omanik Timmo Major. Foto: Kredex

Uhtnas tegutsev Estrus Steel OÜ on jõudsalt arenenud. Kui 2012. aastal sai valmis eelmine juurdeehitus, on nüüd kerkimas juba uus. „Kui tahad rohkem tööd ja leiba, tuleb laieneda,“ ütleb firma omanik ja juht Timmo Major.

Kuigi Lääne-Virumaal Uhtnas tegutseva Estrus Steel OÜ nime esimene pool koosneks justkui kahe riigi lühendnimedest, ei tasu sellele tähelepanu pöörata. Ettevõtte omaniku ja juhi Timmo Majori sõnul on tegu juhusliku kokkulangevusega: “Ostsin lihtsalt n-ö valmisfirma ja sõna “steel” selle lõpus andis ettevõtte tegevuse kohta suuna kätte.” 2007. aastal alustanud Estrus Steel põhineb 100 protsenti Eesti kapitalil. Ettevõtte tegevuse käimalükkamisel oli tarvis ka pangalaenu. “Kui kunagi firmaga alustasin, oli vaja tehnikat hankida. Nordea pank võttis üldse ainsana jutule, suur abi oli KredExi väljastatud ja Euroopa Regionaalarengu Fondi  rahastatud laenukäendusest,“ kinnitab Major.

Alustati allhanke korras metallkonstruktsioonide valmistamisega, kuid juba alguses võeti sihiks omatoodangu projekteerimine ja arendaminegi. Peale koostööpartnerite suuremahuliste projektide tehti siis ja tehakse praegugi väiksemaid töid eraisikutele. “Kopar Baltic ASil oli pakkuda alltöövõttu kivipurustusmasinate detailide valmistamisel, mis eksporditi Soome. Idee tuli seega neilt, minu poolt olid ruumid. Kõik oli ilus, aga 2008–2009 tuli kuri majanduskriis ja senine pidev töö sai kiiresti otsa. Pidime hakkama ise tööd otsima,” meenutab Major ettevõtte esimesi, kuid juba keerulisi tegevusaastaid. Järgnevalt hakati Virumaa Teedele tootma lumesahkasid ja teisi teehoolduseks vajalikke seadmeid.

”Tasapisi leidsime otsetee nendeni, kes kivipurustusmasinate detaile vajavad. Esikohal ongi meil jätkuvalt kivipurustusmasinate detailide tootmine, mis jõuavad Uhtnast Soome kaudu nii  Hollandis kui teistes riikides asuvatesse varuosaladudesse. Soome metsaveofirmade omanikud tellivad siit veel metsaveosirme, metsaveoposte ja teisi metsaveoautodele vajalikke metallkonstruktsioone. Soome Turu laevatehaselt tuli näiteks hiljuti ehitamisel oleva laeva ventilatsioonisüsteemide detailide tellimus.”

Estrus Steeli omatoodangust saab praegu välja tuua universaalhaaratsid, sahad, prügilavad, lumesahad ja reklaamitahvlid. Kõiki neid tehakse tellimuspõhiselt ja arvestades detailselt klientide vajadustega. Praegu on firmal kümmekond peamist koostööpartnerit, kes neile arvestataval määral tööd annavad. “Püsikliendid on rahul nii hinna kui kvaliteediga,” on Major veendunud.

“Suured välismaised ettevõtted, kes alltöövõttu tellivad, ei usalda kedagi kohe. Alustatakse auditeerimisest, vaadatakse näiteks, milline tehnika meil olemas on, ja sellele vastavalt siis pakutakse tööd. Kui potentsiaali nähakse, alustatakse väiksematest tellimustest, ja jälle kontrollitakse kõiki nüansse, näiteks värvikihi paksust, ülitäpseid mõõte, tarnetäpsust jne. Rahulolu korral tellimuste mahud järk-järgult kasvavad. See on ka põhjendatud, sest kui mingi detail veab alt, võib kliendil tootmine seisma jääda. Tuleb ette sedagi, et soovitatakse mingi konkreetse tööpingi vms soetamist, sest sel juhul oleks neil tööd juurde pakkuda,” kirjeldab Major töö hankimise protsessi.    

Uute koostööpartnerite otsimine käib Estrus Steelis pidevalt. Näiteks Soomes on neil päris oma müügimees, kelle ülesandeks ongi firmale tööd otsida. Eelmisel nädalal pidas Major läbirääkimisi näiteks Norra naftapuurtornide tootjatele detailide tootmise üle, aga see on alles idee tasemel teema.

Miks Eesti tootja poole pöördutakse, on selge: praegu veel suudame konkureerida hinnaga. Majori hinnangul hoiab Soome tellija siit ostes kokku umbes 20 protsenti kulusid. “See kaalub üles transpordikulud ja tänapäeval millegi Soome saatmine ei ole enam kallis.”

Kuigi suurem osa ettevõtte toodangust läheb piiri taha, ei ole selga keeratud kohalikele klientidele. Vastavalt tellija joonistele tehakse Estrus Steelis mitmesuguseid keevitustöid. “Meie meeskonnal on pikaajalised kogemused metallkonstruktsioonide, ehituslike konstruktsioonide, kaevetehnika seadmete ja konveierite keevitamisel,” kirjeldab Major.

2012. aasta alguses valmis Estrus Steeli tootmishoone laiendus. Uus hoone hõlmab 600 ruutmeetrit tootmispinda, mis on varustatud erinevate tõsteseadmetega. Aga sellega ei ole kavas piirduda. “Ehitame 1000 ruutmeetrit juurde. Betoon on valatud, karkass püsti. Soomlased pakuvad tööd juurde. Tuleb investeerida, et vanu kliente hoida ja uusi juurde saada. Hoone ehituseks kulub 300 000 ja vajalikele tööpinkidele 200 000 eurot. Peame leidma ka vähemalt kolm uut töötajat,” räägib Major lähituleviku plaanidest.

Estrus Steeliga on tihedalt seotud tütarfirma Estrus Painting. Teises Majorile kuuluvas hoonekompleksis asub liivapritsi- ja pinnaviimistlusüksus, kus tegeldakse metallkonstruktsioonide ja puitpindade puhastamise ning viimistlusega. “Oleme kombineerinud liivapritsi ja pinnaviimistluse üksuse ühte kompleksi, et takistada metallkonstruktsioonide korrodeerumist,” selgitab Major. Lisaks pakutakse mobiilse liivapritsi teenust. Pinnaviimistlusüksus katab puhastatud pindasid vastavalt kliendi nõuetele, kasutatakse kvaliteetseid Tikkurila ja Teknose tööstusvärve. Peale Estrus Steeli toodangu saavad siin uue pinna nii püsi- kui eraklientide esemed: “Näiteks võib tuua Eesti Teede sahad ja autokastid, Viru Keemia Grupile värvisime mõni aeg tagasi ehituskonstruktsioone, kenasti leiavad meid üles erakliendidki. ”

Kuna tööjõudu Estrus Steelil on, leiab firma pakutavate teenuste nimekirjast tööjõurendi välistööde tegemisel. “Siia alla kuuluvad remondi- ja montaa˛itööd. Kuna ehitustel nõutakse sertifitseeritud keevitust, on omanikel sageli mõistlik see meilt  tellida. Aga ümbruskonnas oleme käinud lihtsalt aedugi parandamas,” ei tee Major saladust.

Tegevusalasid on Estrus Steelil seega mitu, aga töömahult esikohale seab ettevõtte juht just keevituse, mis moodustab ligemale 60 protsenti mahust, järgneb värvimine 30 protsendiga ja kümme protsenti moodustab tööjõurent. Viimase osakaal on oluliselt vähenenud, sest firmal endal on tööd järjest juurde tulnud.

Oma ettevõtte edukuse võtmeks peabki Major mitmekülgsust: “Meil on kümme erinevat tööandjat erinevate toodetega ja kui neist kellelgi lähebki mingil põhjusel kehvasti, siis meie saame ülejäänud üheksaga edasi minna. Tööd on pidevalt. Riskid on üsna hajutatud.”

Töötajaid on Estrus Steelil praegu üksteist. “Häid keevitajaid pole tänapäeval kerge leida. Meil käiakse tööl mitmekümne kilomeetri raadiusest. Nüüd juba eeldame väljaõppe olemasolu. Ja kogemus ei tee paha. Kunagi õpetasime inimesi ise välja, aga nüüd juhtub seda harva – vaid siis, kui on kohe näha, et inimene on tahtmist täis ja väga õppimisvõimeline.” Tööstuse asukoha mõttes on Uhtna tema sõnul hea koht, sest asutakse Tallinna-Narva maanteest kahe kilomeetri ja Rakverest kümne minuti autosõidu kaugusel.

Praegu on Estrus Steeli käive umbes 800 000 eurot aastas, aga pärast masu on see igal aastal 20 protsendi ringis kasvanud. Tõusutendentsi julgeb Timmo Major ennustada edasistekski aastateks.

Kommentaar.

Foto: Kredex

Jarmo Liiver,  KredExi ettevõtlusdivisjoni  juht

KredEx on toetanud Estrus Steeli arengut, käendades ettevõttele väljastatud investeerimis- ja käibelaene. Tehtud investeeringud on aidanud ettevõttel kasvatada tootmismahte ja jätkata kasvamist.

Estrus Steeli edu aluseks on olnud kliendi vajadustest lähtumine. Ettevõtte kasvavasse edusse annab põhjust uskuda fakt, et juhtkond on järjepidevalt teinud investeeringuid tootmistingimuste parandamisse, mis on võimaldanud tõsta pakutava teenuse kvaliteeti ja vastata klientide kasvavatele nõudmistele.

Tunnustamist väärib ka fakt, et tegemist on ettevõttega, mis tegutseb maapiirkonnas ja annab seeläbi panuse regionaalsesse arengusse.

Copy
Tagasi üles