Juhtkiri: Seakatk ja Savisaar

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõppev aasta jäi meelde mitme märksõna tõttu, millele tuleb kahjuks miinusmärk ette tõmmata.

Oli seakatku aasta. See ohtlik tõbi pani seakasvatajad täbarasse olukorda, kusjuures riik ei reageerinud piisavalt kiiresti.

Oli terrorismi aasta. Surmavad paugud Pariisis ja mujal jõudsid kajana ka meieni.

Oli pagulasvaenu aasta. Vao keskuses käisid tsiklimehed ja riigijuhid, meie inimesed tunnevad muret sissetulijate liigse hulga pärast, kuid ise tungime siit hoopis välja.

Samas on Soome majanduslanguses ning see tõotatud marjamaa kipub maarjamaalastele tühjaks jääma.

Ja nagu aasta lõpuks selgus – ei tahagi pagulased siia eriti tulla. Viletsad sotsiaalgarantiid, kohalike vaen ja kehv kliima.

Oli valimiste aasta. Seni end riigikogus õdusalt tundnud neli suurt erakonda pidid mugavustsoonist väljuma, sest parlamenti pääsesid uued jõud – konservatiivne rahvaerakond ja vabaerakond. Kas nad ka midagi muuta suudavad, peab näitama aeg.

Oli Savisaare aasta. NO-teater tõi lavale muusikalise tragöödia “Savisaar”, veteranpoliitik ise kaotas jala ja Tallinna linnapea ametikoha.

Viimase küll ainult juriidiliselt, sest igapäevaelus käitub väsimatu Hundisilma mees ikka nii, nagu hoiaks just tema pealinna ohje enda käes.

Ja küllap hoiabki. Nagu on tema rusikasse surutud ka keskerakond, sest Kadri Simsoni katse demokraatlikult ja viisakalt erakonnasisest võimupööret läbi viia takerdus Savisaare pooldajate poriloopimisse.

Rakveres oli ehitamise aasta. Valmis said Tark Maja ja Rohuaia lasteaed, viimane küll vist veel mitte päris valmis. Aga lapsed on igal juhul sees.

Ja tänavu algas lõpuks kauaoodatud kinomaja ehitus. Paar luukeret üritasid küll ehitust seisata ja suutsid isegi esimese ehitaja põhja lasta, kuid sügisel leiti uus firma ja nurgakivigi on juba paigas. Ning järgmisel aastal saab loodetavasti juba uues majas filme vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles