Eelmisel aastal otsustasid läänevirulased 53 korral muuta oma nime

Anu Viita-Neuhaus
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal otsustasid läänevirulased 53 korral muuta oma nime. Foto on illustratiivne.
Eelmisel aastal otsustasid läänevirulased 53 korral muuta oma nime. Foto on illustratiivne. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Statistika põhjal otsustab Eestis igal aastal oma ees- või perekonnanime vahetada umbes 1500 inimest. Põhjuseks võib olla abiellumine, abielulahutus, soov säilitada vaarisade nime või lihtsalt tahtmine võõrapärase kõlaga nimi suupäraseks muuta.

 2015. aastal tegi Lääne-Viru maavalitsus 53 nimemuutuse toimingut. 

„Kaks inimest elasid paar kuud uue nimega ja otsustasid siis nime tagasi muuta,“ rääkis Lääne-Viru maavalitsuse perekonnaseisusametnik Anneli Riim.

Alates sellest aastast tõusevad perekonnatoimingutega seotud riigilõivud. Nimemuutmise riigilõiv on alates 1. veebruarist 39 euro asemel 100 eurot.

„Võib arvata, et vähemalt esialgu jääb avaldusi vähemaks,“ prognoosis perekonnaseisuametnik Anneli Riim.

Alates 2010. aastast on nimemuutmiste arv iga aastaga suurenenud.  2013. aastal muutis Eestis oma nime 1724 inimest, neist naisi oli 1085 ja mehi 639.

Nimevahetusprotsess algab perekonnaseisuasutusest, mis tegutseb maavalitsuse juures. Sinna esitab isik avalduse, kus ta põhjendab oma nimemuutmise soovi ja nimevalikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles