Kohalik elu algab omavalitsusest

Jüri Ratas
, riigikogu aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Internet

Meie igapäevane elukeskkond sõltub kõige otsesemalt kodulinna või -valla tegevusest ja võimekusest. Kohaliku omavalitsuse tööpõld on lai, näiteks korraldab see sotsiaalabi, heakorda, kohalikku ühistransporti ning omavalitsusele kuuluvate haridus- ja tervishoiuasutuste ülalpidamist. Kahjuks on viimased valitsuskoalitsioonid kohaliku tasandi väärtustamise asemel liikunud vastupidist teed. Omavalitsuste rahastust ning otsustusõigust on kärbitud. Ka haldusreformi plaanitakse läbi viia jõumeetodil.

Omavalitsuste tulubaasi ja kohalike teede rahastuse kärpimine 2009. aastal oli majanduskriisi tagajärjel niigi kannatavatele linnadele-valdadele üliraske. “Ajutistest” kärbetest on saanud iseenesestmõistetav argipäev ning reformierakonna juhitud valitsuskoalitsioonid pole nõus omavalitsuste olukorda kasvõi natukene leevendama. Samal ajal kaotab kohalik elu igal aastal tulubaasi kärbete tagajärjel 50–55 miljonit eurot ning vajab kümneid miljoneid lisaraha teedevõrgustiku korrastamiseks ja arendamiseks.

Toimuvat kaevikusõda iseloomustavad eredalt keskvalitsuse ja omavalitsuste esinduskogude läbirääkimised 2016. aasta riigieelarve üle. Omavalitsused taotlesid tulubaasi järkjärgulist taastamist (esialgu 25 miljoni euro võrra) ning kohalike teede rahastuse suurendamist ligikaudu 30 miljonilt eurolt ligi 60 miljonini. Valitsuskomisjon jäi aga oma kivisse raiutud seisukohtade juurde, ei nõustunud kompromissettepanekuga ega pakkunud ka oma lahendust. Vastureaktsioonina ei allkirjastanud Eesti Linnade Liit ega Eesti Maaomavalitsuste Liit eelarveläbirääkimiste lõppprotokolli. Hoolimata tugevast signaalist valitsustasandile, otsustati omavalitsustest taas tugevama õigusega üle sõita ning edastati kohalikke omavalitsusi ignoreerides riigieelarve riigikogule menetlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles