Pakane ajas Kunda jõe kallaste vahelt välja

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunda linna Lontova kandi rahvas on jälle mures, sest jätkuvate pakaste ning veetaseme kõikumise  tõttu on Kunda jõgi kallaste vahelt väljunud ning hakanud maju ohustama.

"Vaatepilt on ilus, aga murettekitav," rääkis Lontova seiksluspargi peremees Revo Koha Lontova sillalt all laiutavale jõele osutades. Kui veel reede õhtul oli veetase jões suhteliselt tavapärane, siis ööga kerkis see päris palju ning seikluspargi kohviku vundamendivaiad olid juba vees.

Koha kartis, et pühapäeval tungib vesi kohvikusse.

Arvid Kilm, kes juba kella kuue ajal hommikul jõele jääd lõhkuma läks, rääkis, et viie tunniga tõusus veetase vähemalt seitse sentimeetrit.

Lontova rahvas teavitas olukorrast ka päästeametit. "Päästjad ütlesid, et enne kui reaalset ohtu ei ole, nemad midagi ette võtma ei hakka," vahendas Revo Koha.

Arvid Kilm oli aga kindel, et reaalne oht saabub lähipäevil, sest pakane küll pisut leebub, ent märkimisväärset ilma soojenemist oodata pole.

"Veetase kõigub ja seetõttu jäätub jõgi pidevalt edasi ning vesi otsib endale teed," kõneles Kilm.

Ta rääkis, et kui töötas veel Kunda vana hüdroelektrijaama suurel paisul olev elektrijaam, siis jõe jäätumisega probleeme ei olnud, sest sealt tuli vett alati ühtlaselt.

Kunda linnapea Kaido Veski ütles, et Kunda maanteesilla all oleva hüdroelektrijaama omaniku IMG-ga saadi kaubale ning alates kolmapäevast töötab seal ainult üks turbiin. See on veetaseme kõikumist oluliselt vähendanud.

"Samas näitavad graafikud, et veetase mõnevõrra siiski tõepoolest kõigub," nentis Veski.

Kuigi talvel on veehulk väike, tekib madala vee korral selle peale jää, mis kinnitub kalda ja kivide, rontide ja vees lebavate puude külge, ega võimalda veetaseme tõusu.

Järelejäänud jääalune jõesäng jääb liiga väikeseks, et kogu vett ära juhtida ja vesi tõuseb jää peale, kasvatades uusi jääkihte. Madalamates vaiksema vooluga kohtades võib jõevesi läbi külmuda põhjani. Kui lisaks on puutüved ja rondid vees, ei jää veele teist võimalust, kui ujutada üle ümbritsevat ala.

"Ega muud, kui tuleb jälle jääd lõhkuma minna, et veele teed  teha," lausus Arvid Kilm ja asus Lontova sillast allavoolu teele, et minna elamuid jäise vee pealetungi eest päästma.

Kui veetaseme tõus jões jätkub, ujutab jõgi llähipäevil ilmselt üle Kunda-Malla maantee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles