Vanemprokurör tegi kahele mõrvas süüdistatule ratsukäigu

Toomas Herm
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Rakvere kohtumajas jätkunud mõrvaprotsessis muutis vanemprokurör Sirje Merilo kahe tapja süüdistuse röövimissüüdistuseks, nõudes neile maksimumkaristust ehk 15 aastat vabaduse kaotust.

Esialgse süüdistuse kohaselt mõrvasid 25aastane Sergei Kudrjašov ja 31aastane Jarmo Kuivkaev üleeelmise aasta 19. detsembril Rakveres Uue tänava eramus 93aastase naise. Lahkudes võtsid mehed kaasa maali, digiboksi, lauanõusid.

Läinud aasta lõpus peetud kohtuprotsessil andsid mehed vastuolulisi ütlusi, süüdistades teineteist vägivalla kasutamises.

Vanemprokurör Sirje Merilo ütles täna jätkuistungil, et kohtueelsel uurimisel kogutud tõendid andsid alust mõrvasüüdistuseks, kuid kohtus kogutud tõendid ehk vastuolulised ütlused ei anna võimalust kahte kohtualust süüdi mõista ei mõrvas ega tapmises, vaid röövis. Vanemprokuröri hinnangul olid kohtualuste varasemal istungil antud vastuolulised ütlused taotluslikud.

Samas ei ole kahtlust, et Kuivkaev ja Kudrjašov käisid memme juures, kes leiti järgmise päeva hommikul surnuna. Ohvri vigastuste loetelu on riikliku süüdistaja sõnul muljetavaldavalt pikk.

Karistusest rääkides ütles vanemprokurör, et süüd kergendavaid asjaolusid ei ole, küll aga raskendavaid. Näiteks mõlemaid mehi on korduvalt kriminaalkorras karistatud. Samuti tõi röövimine kaasa ohvri surma, mis saabus eriti julma kohtlemise tagajärjel.

Vanemprokurör taotles kohtult mõlemale süüdistatavale maksimumkaristust ehk 15 aastat vabaduse kaotust.

Kuivkaev oli kohtukulli ees juba teistkordselt tapmissüüdistusega. Aastaid tagasi kvalifitseeriti see ümber kehaliseks väärkohtlemiseks. Toona kaitses Kuivkaevu Anti Aasmaa. Samuti nüüdsel protsessil. Aasmaa oli uue süüdistusega nõus, kuid mitte vanemprokuröri nõutud maksimumkaristusega. Ta viitas oma kaitsealusele tehtud kahele erinevale tervislikule ekspertiisile, mille tõttu tekib kõrvaldamata kahtlus. Samuti ei nõustunud ta prokuröri väitega erilise julmuse kohta, sest ei ole võimalik tuvastada, kes seda tegi. Aasmaa taotles kohtult Kuivkaevu karistamist alla keskmise karistusmäära ehk alla 9aastast vanglakaristust.

Kudrjašovi kaitsja Mihkel Gaver aga viitas kohtueelses menetluses ja kohtus antud ütluste vastuolulisustele, mis tema kaitsealuse puhul olid väheolulised. Sestap arvas ta, et kohus saab otsuse tegemisel tugineda Kudrjašovi antud ütlustele. Kaitsja taotles kohtult oma kaitsealuse süüdistuse ümberkvalifitseerimist varguseks.

Kannatanuks tunnistatud mõrvatu sugulane ütles kohtuistungil, et on vanemprokuröri pakutud süüdistuse ja karistusega rahul. “Nendele pole inimese elu mingi väärtus ja väiksemat karistust pole nad väärt,” sõnas ta.

Kuivkaev ei osanud talle antud viimases sõnas midagi öelda. Kudrjašov aga kasutas viimast sõna selleks, et teatada: “Kaeban edasi.”

Kohtunik Anu Ammer teeb otsuse 1. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles