Juhtkiri: Aasta lind on ti-ti-tihane!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba kakskümmend aastat on Eesti Ornitoloogiaühing valinud aasta lindu. Tänavu kannab seda auväärset tiitlit pisike, vaevalt 19 grammi kaaluv tiivuline. Kollase puguga tihane on Eesti levinuim talilind. Kui palju me üldse loomi-linde tunneme ja nende tundmisele tähelepanu pöörame? Eestis elutseb lausa kaheksat liiki tihaseid. Kui valitakse aasta lindu või looma, satub üks looma- või linnuliik tähelepanu keskpunkti ning meil on põhjust temast rääkida. Ja saame temast kohe rohkem teada! Hakkame teda otsima, jälgima.

Rasvatihasega on see tore lugu, et arvatavasti on üsna vähe linde, keda pildiraamatust või põõsa otsast kohe ära tuntakse. Teda teavad lasteaialapsedki, kes põhiliselt tunnevadki ainult kahte lindu, ühte kollase ja teist punase kõhuga, keda neile ka joonistada meeldib.

Ornitoloogiaühingust on öeldud, et rasvatihane valiti aasta linnuks ühest küljest seetõttu, et ta on üks meie levinumaid linde, aga teisalt ka seepärast, et tema toimetamisi saab aasta läbi jälgida. Lisaks saavad rasvatihase aastal tuttavamaks ka teised tihased ning muudki talvel toidumaja külastavad ja suvel aias pesitsevad linnud. Ja see on oluline.

Rasvatihased ei karda ennast inimestele näidata ning me võime neid üsna tihti akna taga linnumajas pekitükiga maiustamas näha. Need on ühed tänulikud linnud, kes esimeste külmade saabudes hakkavad meie pandud nositavat sööma. Ja eriti arvukalt liigub neid sulelisi just maapiirkonnas. Sest seal pakuvad neile kõhutäidet väga paljud inimesed – see on elu loomulik osa, tavaline talvine tegevus.

Lisaks lindudele tulevad siis ka loomad. Maal luusivad majade ümber karud, metssead, kitsed, jänesed – loodus on kogu aeg lähedal ja kui me ära unustame, et elame metsade keskel, siis tuletavad loomad-linnud seda meile meelde.

Lisaks õppimisele on nende jälgimine ka südamlik, tore ajaviide ja meeldiv tegevus(etus).

Teadlased kiidavad rasvatihaseid, kes on neile väga heaks uurimisobjektiks, sest neid on palju ja nad pesitsevad pesakastides, kus on hea neid jälgida. Rasvatihane on tore lind – las ta siis olla ka aasta lind. Ja ta on julge. Julged linnud väärivad igati tunnustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles