Rakvere lihakombinaadis oli jälle ammoniaagileke

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere lihakombinaadi turvaülem Lembit Kalda rääkis, et lõuna ajal helistas häirekeskusele mees. Kõne sisu turvaülem ei teadnud, kuid mõne aja pärast olid kiirabi ja päästjad kombinaadi värava taga ja ütlesid, et keegi oli kombinaadis saanud ammoniaagilekke tõttu viga.

Kalda sõnul viidi üks mees kiirabiga haiglasse. Õhus oli tunda ka ammoniaagilõhna, mida tavapäraselt olema ei peaks.

Kalda sõnul tehti ammoniaagiga seotud töid lao juures. Laos olnud töötajad viidi teise kohta.

Tootmisprotsess tehases Kalda kinnitusel ei katke.

Tehase turvaülem ei pidanud õigeks, et kedagi teavitamata helistatakse kiirabi välja. “See ei jäta head muljet,” sõnas Kalda ja lisas, et tema hinnangul keegi tahtlikult või tahtmatult reageeris üle.

Kella nelja ajal saabusid Narvast erivarustusega päästjad, kes peavad selgitama, kas töötajad saavad oma kohtadele naasta või mitte.

Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla ütles, et kombinaadist toodi haiglasse 21- ja 22. aastane noormees, kel on sümptmid, nagu oleks kokku puutunud ammoniaagiga. Peaarsti sõnul saavad kannatanud vajalikku ravi ja lastakse haiglast koju.

Sündmuskohal oleva toimetuse fotograafi sõnul ootab lihakombinaadi värava juures neli veoautot. Üks sohvritest ütles, et tema andmetel on tegemist ammoniaagilekkega ja ta on oodanud juba tund aega. Mees arvas, et ei pääsegi täna lihakombinaati ja sõitis minema.

Täna Riias olnud HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm rääkis, et tema andmetel oli leke logistikalaos põhjustatud ventiili tihendist. Tehnikamehed lasid torustikus rõhu maha ja palusid ruumis olnud töötajatel puhketuppa minna. Seal aga oli kellelgi hakanud pea ringi käima.

Soormi sõnul oli lekke kohal ammoniaaki maha tilkunud ruutmeetri ulatuses. Päästjad selle koristasid ja tuulutasid ruumid, kella viie ajal võis ruume jälle kasutada.

Soormi kinnitusel töö käib ja kõik kliendid saavad vajalikuks ajaks kauba kätte.

Ammoniaagiga seotud seadmetest rääkides ütles Soorm, et neid vahetatakse igal aastal. Pärast laupäevast traagiliselt lõppenud õnnetust telliti kogu ammoniaagitorustikule tehnoülevaatus. Pärast selle tulemusi saab otsustada, mida edasi teha.

Õnnetuse asjaolusid uurib edasi HKScan Estonia koostöös tööinspektsiooniga ning täpsem info sündmuse kohta selgub kui uurimine on läbi viidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles