Lähedased ei mõista: kolm hukkunut, aga süüdlast pole

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rajalt välja lennanud ralliauto võttis elu kolmelt noorelt inimeselt, kes olid sõitu pealtvaatajatele ettenähtud kohast jälginud.
Rajalt välja lennanud ralliauto võttis elu kolmelt noorelt inimeselt, kes olid sõitu pealtvaatajatele ettenähtud kohast jälginud. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Möödunud aasta mais Harju rallil hukkunud kolme rakverlase lähedased ei suuda uskuda, et juhtunu uurimine tahetakse lõpetada, sest tegemist oli õnnetusega.

Sellise infoga meili sai tütre Triinu ja väimehe Lauri kaotanud Rustam Alak novembri lõpus juhtivuurijalt. Asjade seesuguse käiguga pole rahul ei tema ega ka hukkunud Janeku isa, ema ja vend Vaido Tali.

“Kolm inimest on hukkunud, aga süüdlast pole. See pole normaalne,” leidis ka Vaido Tali ning lisas, et ometigi seisid tema vend ja ta kaaslased ralliraja ääres turvalindi taga selleks ettenähtud kohas. “Seda ütles ka politseinik, kes peale juhtunut Kanal 2-le intervjuu andis.”

“Olid valel ajal vales kohas,” lisas Janeku ema katkendlikul häälel ja isa küsis omakorda, kuidas siis ikkagi keegi süüdi ei ole.

“Oleks nad teisel pool teed seisnud, oleks kohe nende süü olnud, et olid vales kohas,” jätkas Vaido Tali.

Kriminaalmenetluse jätkumist ja süüdlase väljaselgitamist ootab ka Rustam Alak. “Süüdlane oli ikkagi ralli turvalisuse eest vastutaja,” leidis Alak.

Lisaks sellele, et lähedased ei taha leppida menetluse lõpetamisega, on neil politseile ja uurijatele teisigi etteheiteid – eelkõige see, et neid on teadmatuses hoitud. “Kui küsid, saad vastuse, kui ei küsi, siis ootad,” rääkis Alak. “Me ei ole asja väga torkinud, oleme ikka lootnud, et politsei uurimine on tasemel. Aga tundub, et see on asjatu lootus ...”

Etteheiteid politseile on ka Vaido Talil, kellel ei õnnestunud vahepeal tabada ei juhtiv- ega ka vanemuurijat.

Rustam Alak näeb kogu uurimises politsei soovi “asi lihtsalt kaelast ära saada”. Tütre kaotanud isa jõudis oma jutuga nii kaugele, et mainis võimalikku kohtusse pöördumist, kui kriminaalmenetlus ikkagi lõpetatakse. Küsimus on muidugi asjaajamise kulukuses, sest advokaaditasu tuleb siis omastel endal maksta.

“Vaevalt kohtu esimeses, teises või isegi kolmandas astmes õigust saab. Tuleb Euroopa inimõiguste kohtusse välja minna,” märkis Rustam Alak.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich ütles vastuseks neile etteheidetele, et politsei mõistab hukkunute lähedaste südamevalu ning kinnitab, et korrakaitsjad on teinud palju tööd selleks, et selgitada välja, mis traagilise õnnetuse põhjustas.

“Tänaseks on politsei kogunud tõendeid ja muid materjale ning edastanud toimiku prokuratuuri. Järgnevalt tutvub prokurör politsei kogutud tõenditega ning seejärel võtab vastu otsuse menetluse edasise käigu kohta,” selgitas Uldrich.

“Meie uurijad on hukkunute lähedastele menetluse käigust tagasisidet andnud alati, kui politsei poole on pöördutud. Igast üksikust toimingust siiski jooksvalt ülevaadet anda ei ole võimalik. Lähedastel on võimalus kogu materjaliga tutvuda pärast menetluse lõpuleviimist,” lisas ta.

Eesti Autospordi Liidu peasekretär Margus Kiiver ütles, et kuna ta ei tea, millisele otsusele politsei on jõudnud, ei soovi ta teemat praegu üldse kommenteerida.

Möödunud aasta 30. mail sõitis Neste Oil Harju ralli üheksandal kiiruskatsel teelt välja meeskond number 29 (Sander Sepp / Ants Uustalu) ning väljasõidu tagajärjel hukkus kolm raja ääres olnud pealtvaatajat: Rakverest pärit autoteeninduse omanik 41aastane Janek Jelle, tema ralliauto mehaanik ja kaastöötaja 25aastane Lauri ja tolle tüdruksõber 25aastane Triinu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles