Miks on meil raske autistlikke lapsi mõista?

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks on meil raske autistlikke lapsi mõista?
Miks on meil raske autistlikke lapsi mõista? Foto: 2 X Internet, montaaž

Kujutleme situatsiooni: tüdruk kukub, kriimustab põlve, hakkab nutma. Teised lapsed kogunevad tema ümber, lohutavad, tunnevad kaasa. Kõik peale ühe, kes endiselt kõvasti naerdes mängib ja tähelepanu endale nõuab. Kas ta on julm? Ei, mitte tahtlikult. Ta lihtsalt ei oska teisiti.

90. aastate keskel oli lastevanemate, õpetajate ja tugiisikute õudusunenäoks laste intellektipuue. Nüüd aga mitte – maailm, mõistmine, suhtumine, oskus sellega toime tulla on muutunud. Ent uus aeg, uued mured.

Mis on autismi­spektri häire? Lühidalt öeldes on tegemist väga eripalgelise närvisüsteemi arenguhäirega, mille täpseid põhjuseid ei tea keegi. Neid võib vaid oletada – geenid, keskkond, toit. Kuigi kõigil autistlikel inimestel on mingid kindlad sarnased tunnused, esinevad need ometi erineval määral ning erinevates kombinatsioonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles