Auvere elektrijaama juhtimine läks üle Eesti Energiale

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Auvere jaama ülevõtmine  lükkub 2017. aasta oktoobrisse, seetõttu maksab General Electric Eesti Energiale leppetrahvi.
Eesti Energia Auvere jaama ülevõtmine lükkub 2017. aasta oktoobrisse, seetõttu maksab General Electric Eesti Energiale leppetrahvi. Foto: Lugeja foto

Eesti Energia andis General Electricule üle Vaivara vallas Mustajõel asuva Auvere elektrijaama niinimetatud functional testsertifikaadi, mis tähendab, et Eesti Energia alustab elektrijaama juhtijana töökindluse katseid – Eesti Energia võtab Auvere elektrijaama ehitajalt üle esimese kvartali lõpus, pärast testide edukat lõppu.

"Auvere elektrijaam on Eesti Energia kõige efektiivsem elektritootmisplokk. Tegemist on parima teadaoleva tehnoloogiaga ja jaam pääseb tänu suuremale efektiivsusele ka rohkematel tundidel elektriturule kui meie vanemad energiaplokid. Enne lõpliku üleandmisakti allkirjastamist ja garantiiperioodi algust tuleb meil veel läbi viia elektrijaama töökindluse testid, kus katsetame jaama opereerimist erinevatel töörežiimidel ja kütustega," selgitas Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter pressiteate vahendusel.

"Põhikütusena kasutab jaam põlevkivi, mida on kuni 50 protsendi ulatuses võimalik asendada biokütustega. Valitsuskabinet otsustas sel nädalal, et Eesti peaks aktiivselt osalema Euroopa Liidu taastuvenergia ühisturul, mis tähendab, et Auvere elektrijaamas võiks toota taastuvenergiat teistele liikmesriikidele. See oleks Eestile makromajanduslikult kasulik, sest ei põhjusta Eesti elektritarbijatele mingeid täiendavaid kulusid, küll aga võimaldab luua uusi töökohti nii energia- kui metsasektoris ja teenida riigile ekspordilt täiendavat maksu- ja dividenditulu," lisas Sutter.  

Auvere elektrijaama töökindluse testid kestavad esialgse plaani kohaselt neli nädalat. Pärast nende edukat lõpetamist jätkuvad võrgu- ja efektiivsustestid. Kõikide planeeritud katsetuste õnnestumise korral allkirjastatakse ehitajaga üleandmisakt ja garantiilepingud eeldatavalt käesoleva aasta esimeses kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles