Vanaduspensionär saab kasutada proteesihüvitist hambaraviks?

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi.
Hambaravi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis on hambaravi kallis: Rakveres maksavad täisproteesid (olukorras, kus oma hambaid enam üldse pole) minimaalselt 500 eurot. Hambaravi keskmine hind, rahvakeeli plommi panemine, on umbkaudu 40 eurot. Täpne summa sõltub hamba olukorrast ja kasutatavatest materjalidest. Hambaravi võtab keskmisest palgast suure osa ning veelgi koormavam on see säästudeta vanaduspensionäridele.

Praeguste Eesti seaduste järgi makstakse pensionäridele hambaravihüvitiseks 19,18 eurot aastas. Sellele lisandub proteesitoetusena 255,67 eurot, mida võib kasutada nii ühekordse summana kui ka kolme aasta peale jaotatuna. Proteesitoetust tohib seadusest lähtuvalt kasutada ainult sihtotstarbeliselt.

Sel nädalal läbis riigikogus esimese lugemise ravikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille järgi võiksid vanaduspensionärid kasutada hambaraviks nii hambaravihüvitist kui ka proteesihüvitist. Ettepaneku uurimine on antud üle sotsiaalkomisjonile, kes siis uurimistulemustest riigikogule teada annab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles