Loksa kutsub looma Lahemaa suurvalda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Lahemaa rahvuspargi logo
Uus Lahemaa rahvuspargi logo Foto: Logo autor Asko Künnap

Loksa linnavolikogu tegi Vihula, Haljala ja Kadrina vallale ettepaneku alustada ühinemiskõnelusi ning kutsus Loksa linna ümbritsevat Harjumaa Kuusalu valda andma moodustatava suurvalla koosseisu Lahemaa rahvuspargi territooriumil paiknevaid külasid ja Kolga alevikku.

"Nimetatud omavalitsuste ühinemisega tekiks 1600 ruutkilomeetri suurune, ligi 19000 elanikuga suurvald, mis oma võimekuse ja arengueeldustega suudaks paremini kaasa aidata Eestimaa põhjaranniku elanikkonna elukorralduse, kultuuri ja traditsioonide taastamisele ning koostöös Lahemaa rahvuspargiga ka mõistlikule tööstuslikule majandamisele koos elukeskkonna kaitsmise ning säilitamisega tulevastele põlvedele," ütles Loksa linnapea ja endine Harju maavanem Värner Lootsmann ettepanekut kommenteerides.

"Eesti põhjarannik, kuhu kuuluvad Pärispea, Juminda, Käsmu ja Vergi poolsaared, on üks tervik. Selle tervikuga on muistsetest aegadest peale tihedalt seotud olnud ka Kadrina kogukond Vihasoo küla, Vihula valla ja osaga Pala mõisa ümbrusest, mis praegu on Kuusalu valla ala, kuna need kuulusid kunagi Kadrina kihelkonna koosseisu," märkis Lootsmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles